Oud-kampbewaker Auschwitz (93) voor de rechter

De hoofdpoort van vernietigingskamp Auschwitz ANP

Een voormalige kampbewaker van Auschwitz moet voor de rechter verschijnen wegens zijn betrokkenheid bij de massamoorden in het vernietigingskamp. De 93-jarige Reinhold Hanning was sergeant bij de SS. Tussen januari 1943 en juni 1944 was hij bewaker in Auschwitz.

In de periode die Hanning in Auschwitz werkte als SS-sergeant was hij verantwoordelijk voor een deel van de bewaking van het concentratiekamp. "Maar ook voor het bewaken van de mensen die met de treinen aankwamen en over het kamp werden verdeeld", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de moord op duizenden joden. "Ook al is er geen bewijs dat hij zelf iemand heeft vermoord, alleen al door zijn aanwezigheid heeft hij de moordfabriek in Auschwitz gefaciliteerd, redeneert het Duitse Openbaar Ministerie."

Moordpartijen

Hanning heeft nooit toegegeven dat hij schuldig is aan de moorden. Hij geeft wel toe dat hij daar als SS'er heeft gewerkt, maar naar eigen zeggen heeft hij niet meegewerkt aan de moorden. Hij wist naar eigen zeggen niets van de grootschalige moordpartijen in het kamp. "Dat is niet erg geloofwaardig", zegt Van de Hulsbeek. "Mensen werden soms al direct vanaf het treinstation naar de gaskamers gestuurd."

Daarin is hij heel anders dan een andere oud-SS'er die eerder dit jaar werd veroordeeld, zegt ze. "Deze man, Oscar Gröning, werkte ook in Auschwitz. Hij gaf wel toe dat hij wist dat er zoveel gemoord werd. Hij bood daar ook zijn excuses voor aan. Hij zag zichzelf als moreel medeschuldige." 

Gröning kreeg vier jaar cel wegens betrokkenheid bij de moord op 300.000 mensen.

Half februari

Het proces begint half februari. De zittingen zullen beperkt blijven tot twee uur per dag, gezien de leeftijd en gezondheid van Hanning. Zijn advocaat heeft gezegd dat Hanning erkent dat hij in een deel van Auschwitz actief is geweest, maar niet in Birkenau, waar het grootste deel van de 1,1 miljoen mensen die in het kamp zijn omgekomen is vermoord. 

STER Reclame