1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Kritiek op Zwarte Piet-foto Belgische minister

Er is kritiek in België op de Vlaamse minister van Cultuur. Gisteren, toen het Sinterklaasfeest in België werd gevierd, zette hij een foto van zichzelf verkleed als Zwarte Piet op Twitter.

"En we zingen en we springen en we zijn zo blij, want er zijn geen stoute kinderen bij", schreef Sven Gatz bij de foto, waarop hij zwart geschminkt was te zien, compleet met kroeshaar, rode lippen en zwartepietenpet.

"Ik begrijp dit niet", zegt directeur Van Bellingen van het Minderhedenforum in de krant De Morgen. "Wereldwijd is er kritiek op de figuur van Zwarte Piet. Dat Gatz dit doet als minister van Cultuur is compleet ongepast en smakeloos."

Kinderfeest

In België wordt veel minder gediscussieerd over het uiterlijk van Zwarte Piet dan in Nederland, maar ook daar wordt de knecht van Sinterklaas steeds vaker als kwetsend beschouwd. In Antwerpen werd het uiterlijk daarom dit jaar bijvoorbeeld aangepast: roetvegen en geen rode lippen en kroeshaar meer.

Gatz zegt in de krant dat hij zich van geen kwaad bewust was. Hij was gewoon op een kinderfeest. "Dit is helemaal geen statement in de pietendiscussie. Het honderdtal kinderen op het feest, onder wie ook heel wat gekleurde, waren gewoon blij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl