Medewerkers van Foodwatch met de prijs en oorkonde
NOS Nieuws

AH twee keer genomineerd voor 'Gouden Windei'

Albert Heijn heeft de twijfelachtige eer om met twee producten genomineerd te zijn voor het Gouden Windei, de prijs voor het meest misleidende product. Het gaat om AH-cranberry's en de mini-roomboteramandelstaaf. Andere kanshebbers voor de onderscheiding zijn Appelsientje-halfzoet, Liga melk-aardbei, de truffel van Aldi, de pindakaas light van Plus en een amandeldrink.

Foodwatch zegt vrijwel dagelijks meldingen te krijgen van teleurgestelde consumenten die zich in de supermarkt bekocht en misleid voelen. "Zo zijn onder andere via het meldpunt misleiding de afgelopen drie maanden al honderd meldingen binnengekomen", zegt Sjoerd van der Wouw van Foodwatch.

"Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In deze verkiezing kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingonzin van de genomineerden", aldus Van der Wouw.

0,0006 procent truffel

De Aldi-pasta met truffel is zo'n voorbeeld, meent Foodwatch. "Truffel is een heel duur ingrediënt, maar Aldi's pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg je zo'n pakje met 0,0006 procent truffel. Dat is een 'rijke vulling' bij Aldi, want zo noemen ze het op de verpakking."

Superfood is hot. "En wat krijg je dan? Gesjoemel door handige jongens van de marketing. AH doet er grif aan mee. Over de cranberry's heeft AH een dikke laag ananassiroop gegoten. Zo houd je 68 procent suikers over en 30 procent cranberry. Dat is geen superfood, maar fastfood", aldus de voedselwaakhond.

667x meer suikers

Zo noemt Liga volgens Foodwatch de melk-aardbei-koek "verantwoord" en "vol bouwstoffen". Van der Wouw: "Dat geef je kinderen toch met een gerust hart, zou je zeggen. Niet dus. De koek bevat 0,03 procent aardbeienpoeder en 667 keer meer suikers. Lekker ertegenaan na deze 'break'? Stuiteren van de suiker, zal Liga bedoelen."

Deze verkiezing wordt voor de vijfde keer georganiseerd door voedselwaakhond Foodwatch. Consumenten kunnen tot 31 december stemmen via internet. De winnaar wordt in de eerste week van het nieuwe jaar bekendgemaakt.

Vorig jaar won het kinderdrankje Capri-Sun Multivitamin, dat bijna net zo veel suiker heeft als cola.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl