Bijna 50 procent van alle Nederlanders heeft door ruzie geen contact meer met een deel van de familie ANP

Het aantal Nederlanders dat het contact met familie verliest, is het afgelopen jaar verder toegenomen. Volgens het Netwerk Notarissen heeft 47 procent geen contact meer met een of meerdere familieleden. 

Vorig jaar was dat 40 procent, het jaar daarvoor 35 procent. Reden voor het verbreken van het contact zijn vooral ruzies over geld en erfenissen, zeggen de notarissen.

Broer of zus

In de meeste gevallen gaat het om ruzies tussen kinderen uit hetzelfde gezin. Behalve over geld, gaan die ruzies over zorg voor de ouders en het niet accepteren van de levenswandel van een broer of zus. 

"De spanningen ontstaan als kinderen beslissingen moeten nemen over de zorg van de ouders. Ook ontstaan er veel ruzies rond het sterfbed. Dat leidt vaak tot verbroken relaties tussen broers en zussen", zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.

Onterven

Uit de peiling van de notarissen onder 1700 Nederlanders blijkt verder dat 13 procent van de ouders kinderen wil onterven. De reden kan zijn dat er geen contact meer is. Ook komt het voor dat ouders de indruk hebben dat de schoonzoon of -dochter op hun geld uit is. 

Getroebleerde familieverhoudingen hebben uiteraard gevolgen voor het vieren van de Kerst. 21 procent van de ondervraagden viert Kerstmis niet met familie.

STER reclame