Reuters

De oppositie in Venezuela heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Volgens de voorzitter van de kiescommissie heeft de oppositie minstens 99 van de 167 zetels gewonnen. Het is de grootste verkiezingsnederlaag voor de socialisten van president Maduro in zeventien jaar. 

Maduro heeft zijn nederlaag inmiddels erkend. Volgens Marc Bessems, NOS-correspondent in Zuid-Amerika, reageerde de president bitter en teleurgesteld: 'de contrarevolutie en het wilde kapitalisme hebben gewonnen'

Maduro brengt zijn stem uit in Caracas AFP

Contrarevolutie en wilde kapitalisme hebben gewonnen

president Maduro

In de straten van Caracas werd na het bekend worden van de uitslag luidruchtig feestgevierd.

Aanhangers van de oppositie vieren feest in de Venezolaanse hoofdstad Caracas Hollandse Hoogte

De socialisten hebben 46 zetels behaald. De verdeling van de overige zetels is nog niet duidelijk; die stemmen worden nog geteld. De oppositieleiders claimden vannacht al de overwinning, nog voor de officiële uitslag. Maar of de oppositie ook echt macht krijgen, hangt af van de restzetels die nog verdeeld moeten worden. 

Pas bij een twee derde meerderheid krijgt het Venezolaanse parlement pas echt de macht om iets te doen aan het beleid van president Maduro. De grote vraag is nu, aldus NOS-correspondent Bessems, hoe de president zal reageren. Maduro kan besluiten om het parlement buitenspel te zetten en per decreet te gaan regeren.

STER reclame