In de stad ontstond onrust na het vrijgeven van een video waarop te zien was dat een blanke politieagent een zwarte tiener doodschoot.
NOS Nieuws

Politie Chicago onder vergrootglas gelegd

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat onderzoeken of de politie in Chicago systematisch burgerrechten schendt. Dat melden Amerikaanse media. Het onderzoek wordt gedaan omdat er veel onrust is ontstaan over het doodschieten van een zwarte tiener door een blanke politieagent.

Het incident gebeurde al ruim een jaar geleden, maar kwam pas eind vorige maand naar buiten door een video. Daarop was te zien dat de agent zestien keer op de jongen schoot.

De politieman wordt vervolgd voor moord en de commissaris van het korps in Chicago is ontslagen. Ook heeft de burgemeester aangekondigd dat een speciale commissie gaat bekijken wat er precies is misgegaan.

Onder het tapijt

Toch is de onrust met deze maatregelen niet voorbij. Zo blijkt uit documenten die vrijdag zijn vrijgegeven dat de politieagenten na de schietpartij een verhaal vertelden dat niet overeenkomt met de videobeelden. Volgens sommigen toont dit nog eens aan dat het politiekorps in Chicago de kwestie onder het tapijt wilde vegen.

Ook in andere gevallen van politiegeweld is een federaal onderzoek ingesteld. Zo concludeerde het ministerie van Justitie dat de politie van Ferguson stelselmatig discrimineert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl