Studio Voetbal 6 december
NOS Voetbal

PSV kan Nederlands imago opvijzelen

In Enschede, Leeuwarden en Zeist zijn er wel eens betere tijden geweest. Zondagavond spraken Dick Advocaat, Pierre van Hooijdonk, Youri Mulder en Arno Vermeulen in Studio Voetbal onder andere daarover. Maar de gasten van Tom Egbers waren ook hoopvol, en wel over de kansen van PSV in de Champions League.

Het zou het imago van het Nederlandse voetbal goed doen als de Eindhovenaren de groepsfase overleven. Het zou een kleine pleister zijn op de wonde, die is geslagen door het ontbreken van het Nederlands elftal op de EK-eindronde volgende zomer in Frankrijk.

'Logisch dat Van Oostveen blijft'

Die uitschakeling van Oranje heeft, naar deze week bleek, geen gevolgen gehad voor de positie van Bert van Oostveen. De KNVB-directeur werd namelijk herbenoemd. Sommigen mag dat misschien raar in de oren klinken, voor Advocaat was het geen verassing.

Zou Hiddink niet de ideale man zijn als technisch directeur van de KNVB?

Pierre van Hooijdonk

"Ik denk dat Van Oostveen een goed bestuurder is. Hij wordt nu aangesproken op wat de bondscoaches hebben gedaan, maar daar is een bondsbestuurder toch niet verantwoordelijk voor?"

Mulder had daar wel iets tegenin te brengen. "Er zijn wel dingen gebeurd waar je aanmerkingen op kunt hebben. Bijvoorbeeld die constructie dat Danny Blind al bij de aanstelling van Guus Hiddink als zijn opvolger werd benoemd."

'Van Oostveen toch niet verantwoordelijk voor daden bondscoaches?'

Toch lijkt het erop dat er iets gaat veranderen in de organisatiestructuur van de voetbalbond. Zo liet Van Oostveen doorschemeren dat de nu niet bestaande functie van technisch directeur toch weer ter sprake zal komen.

'Van Oostveen doet concessies'

Vermeulen: "Dat is een concessie die Van Oostveen heeft moeten doen in het overleg met de raad van commissarissen. Eerder vond hij een technisch directeur namelijk nog niet nodig. Kennelijk moet hij dit nu pikken, omdat er toch ook wel verhalen waren over zijn mogelijke ontslag."

Van Hooijdonk weet wel een geschikte kandidaat voor die functie van technisch directeur in Zeist. "Zou Hiddink niet de ideale man zijn?"

"Ja, die zou dat goed kunnen", valt Advocaat hem bij. "Maar ook Co Adriaanse en Leo Beenhakker zijn daar heel geschikt voor. Ik ben dat trouwens niet."

'Groot probleem bij ADO'

De zorgen van Advocaat gaan veel meer uit naar zijn club ADO Den Haag. "Er is een groot probleem bij ADO. Ze weten namelijk niet wat de Chinese eigenaar nou eigenlijk met de club wil. Wang heeft de club gekocht, maar hij doet er niets mee", aldus Advocaat.

De oud-speler van ADO Den Haag roept daarom zijn Haagse connecties op in actie te komen. "Misschien is het beter dat een aantal mensen uit Den Haag wat geld bij elkaar brengt om ADO terug te kopen."

Advocaat: ADO heeft een groot probleem

'PSV moet uitkijken voor CSKA'

Positieve noten waren er ook in het programma. Die werden gezet bij Ajax, dat de ranglijst in de eredivisie aanvoert, en PSV, dat dinsdag overwintering in de Champions League kan afdwingen.

Bij winst op CSKA Moskou is PSV zeker van de volgende ronde. Maar dat is nog geen uitgemaakte zaak voor de mannen aan tafel. "Vergeet die eerste wedstrijd niet. CSKA stond met rust al 3-0 voor en miste ook nog eens een penalty", waarschuwt Vermeulen.

Hij krijgt bijval van Advocaat, die het Russische voetbal goed kent. "PSV moet die ploeg zeker niet onderschatten. CSKA heeft zes Russische internationals op het veld staan en de ploeg staat al het hele seizoen bovenaan in de competitie. Al zitten ze nu wel in een mindere fase."

'PSV moet waken voor CSKA'

Van Hooijdonk en Mulder constateren dat PSV juist goed op dreef is de laatste tijd. "Ze zitten in een flow", zegt Van Hooijdonk. Mulder: "Ze gaan ook niet meteen jagen of aanvallen, ze weten dat het wel goedkomt. Zoals zaterdag tegen Vitesse. Ze speelden niet goed, maar wonnen wel. Dat zou dinsdag ideaal zijn."

In dezelfde poule als PSV is ook Manchester United nog op jacht naar een ticket voor de knock-outfase. "Wie gaat het redden, PSV of United?", stelt presentator Tom Egbers daarom de vraag. Direct gevolgd door viermaal een "PSV".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl