Marine Le Pen AFP

Het Front National van Marine Le Pen is de grote winnaar van de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk. Met vrijwel alle stemmen geteld heeft de partij landelijk zo'n 28 procent van de stemmen gekregen. 

"Dit is een historisch en buitengewoon resultaat", zei Le Pen op de Franse televisie. "Het oude systeem is vanavond overboord gegooid." De partij werd eerste in zes van de dertien regio's.

De Republikeinen van oud-president Sarkozy komen op de tweede plaats met zo'n 27 procent gevolgd door de Parti Socialiste (PS) van president Hollande met ongeveer 23 procent. Aankomende zondag is de tweede ronde van de verkiezingen.

Aanslagen Parijs

De regionale verkiezingen stonden in het teken van nationale thema's zoals de vluchtelingencrisis en veiligheid, zo kort na de aanslagen op 13 november in Parijs. De exitpolls wezen al op een overwinning voor Le Pen. 

Ook in andere regio's heeft de partij van Le Pen veel kiezers achter zich gekregen. Ook al is de partij de grootste geworden in een aantal regio's, het is de vraag of Front National weet door te dringen tot de besturen in die regio's. 

Partijleider Cambadelis van de socialisten maakte het besluit bekend na de teleurstellende eerste verkiezingsronde AFP

Om het Front National de wind uit de zeilen te nemen heeft de PS besloten om volgende week in het noorden en het zuidoosten van Frankrijk niet mee te doen aan de tweede ronde van de verkiezingen. In die regio's won Front National de eerste ronde met overtuiging. 

Zo kreeg bijvoorbeeld de 25-jarige Marechal Le Pen, nicht van Marine en kleindochter van FN-oprichter Jean-Marie Le Pen, in het zuidoosten ruim 40 procent van de stemmen. Ook Marine Le Pen zelf haalde in haar eigen regio meer dan 40 procent van de stemmen.

Presidentsverkiezingen

Mensen die eigenlijk op de socialisten willen stemmen, kunnen door het besluit van de socialisten om zich terug te trekken volgende week hun steun geven aan het centrum-rechtse blok rond Sarkozy, zegt de PS. De socialisten hopen zo te voorkomen dat Front National de grootste partij wordt.

Deze regionale verkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de presidentsverkiezingen in 2017.

STER reclame