In Athene gooien activisten met molotovcocktails naar agenten
NOS Nieuws

Rellen bij herdenking in Atheense studentenwijk

In de Atheense studentenwijk Exarchia zijn rellen uitgebroken tussen anarchistische jongeren en de mobiele eenheid. Activisten gooien molotovcocktails en stenen naar de politie. Auto's, kiosken en vuilnisbakken worden in brand gestoken.

Politie mikpunt van relschoppers in Athene

De rellen ontstonden na een mars ter herdenking van de 15-jarige scholier Alexis Grigoropoulos. Hij werd zeven jaar geleden doodgeschoten door een politieman. Dat leidde toen ruim twee weken lang tot rellen. Sindsdien wordt zijn dood elk jaar herdacht door studenten, scholieren en linkse partijen.

  • AFP
    De mobiele eenheid gooit met traangas om demonstranten op een afstand te houden
  • EPA
  • AFP
  • AFP
    Auto's en kiosken worden in brand gestoken

Ook vorig jaar leidde de herdenking tot hevige rellen en vannacht was het al onrustig in Athene. Een Portugese toerist raakte gewond toen hij een steen tegen zijn hoofd kreeg die voor de politie was bedoeld.

De politie hield vandaag rekening met geweld: er waren in heel Athene meer dan 5000 agenten op de been, metrostations werden gesloten en straten afgezet.

In eerste instantie verliep de mars redelijk rustig, met slechts enkele opstootjes tussen demonstranten en politie. Maar na afloop vertrokken een paar honderd anarchisten naar Exarchia. Volgens correspondent Conny Keessen zijn er tot nog toe vijftien mensen gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl