NOS Sport

Nederlandse vrouwen winnen goud op 4x50 wisselslag

EK-goud Oranje-vrouwen op 4x50 wisselslag

Tessa Vermeulen, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo hebben op de EK kortebaan de titel veroverd op de 4x50 meter wisselslag. Oranje bleef met 1.44,85 de Zweedse (1.45,34) en Italiaanse ploeg (1.45,73) voor.

Startend in baan zeven lag Oranje er na drie onderdelen al florissant voor. Tessa Vermeulen (rug, 27,51) had het nog lastig als startzwemster, maar op de schoolslag bracht Moniek Nijhuis (29,27) Nederland aan de leiding.

Inge Dekker moest vervolgens vlinderslagspecialiste Sarah Sjöström voor laten gaan, maar hield het gat met de Zweedse beperkt, waardoor Kromowidjojo een halve seconde moest goedmaken op het laatste onderdeel.

Estafetteploeg over EK-goud: Supervet, supertrots en superblij

Dat bleek een koud kunstje voor de Groningse. Net Europees kampioen geworden op de 50 vrij draaide ze de rollen met de Zweedsen om door haar twee baantjes bijna een seconde (0,99) sneller af te leggen dan Magdalena Kuras.

Ook de Italiaanse slotzwemster was sneller dan Kuras, maar niet genoeg om de Zweden het zilver nog afhandig te maken.

"Tessa ging hartstikke goed, Monique ging goed, Inge trok hem even door en toen kon ik het afmaken. Ik ben heel blij en trots op deze dames", zei een glunderende Kromowidjojo na afloop. Vermeulen - die een persoonlijk record zwom in de finale - kon het nog amper geloven. "Dit is supervet. Mijn eerste finale en gelijk een medaille!"

Nederland wisselslagland?

De Nederlandse inspanningen op estafette richten zich normaal gesproken op de vrije slag. Zet deze Europese titel ook de wisselslag op de kaart? "Ik hoop dat we dit blijven doen", zegt Vermeulen. "Misschien ook op de Olympische Spelen."

Zover is het met een titel op de kortebaan nog lang niet, maar ook Kromowidjojo is benieuwd hoe de ploeg zich houdt op de langebaan. "Dat zullen we volgende week zien op de Swim Cup."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl