Vanaf 2016 wordt het nog drukker in de treinen ANP

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur wil voor Kerstmis een plan voor een oplossing van de Nederlandse Spoorwegen voor het dreigend tekort aan treinen. "Het is een probleem van de NS en zij moeten het oplossen", zei ze in het tv-programma WNL Op Zondag.

De oplossing moet er voor het eind van de maand liggen, zegt Dijksma. "Ik kan ze niet heel veel tijd geven. Voor Kerstmis moet er een oplossing op tafel liggen. De reiziger moet weten waar hij aan toe is."

Dijksma: voor kerst moet de NS een plan hebben

Het tijdelijk inzetten van de ongebruikte Fyra-treinen, die in Italië staan, is volgens de staatssecretaris geen optie. "Dat leek mij een logische oplossing, maar dat blijkt relatief ingewikkeld. Er zullen andere voorstellen op tafel moeten komen", aldus Dijksma.

Een woordvoerder van de NS laat aan de NOS weten dat de staatssecretaris binnenkort wordt geïnformeerd over mogelijke oplossingen. Tot die tijd geeft de organisatie geen inhoudelijke details.

Ov-studentenkaart

Het komende jaar wordt het veel drukker in de treinen. Dat komt volgens de NS vooral doordat de ov-studentenkaart sinds september ook geldig is voor mbo-scholieren. Het aantal reizigers is daardoor gestegen. 

Daarnaast haalt de NS oude treinstellen uit de roulatie, maar de nieuwe treinen zijn er naar verwachting pas eind 2016.

Reizigersorganisatie Rover kreeg de afgelopen maand een recordaantal klachten binnen over overvolle treinen.

STER reclame