Een demonstrant bij de klimaattop in Parijs
NOS Nieuws

Ontwerptekst klimaattop klaar

Onderhandelaars van zo'n tweehonderd landen zijn het op de VN-Klimaattop in Parijs eens geworden over een ontwerptekst voor een akkoord.

Ze erkennen allemaal de noodzaak de opwarming van het klimaat te beperken tot 2 graden, maar er liggen nog honderden geschilpunten waar de komende week over verder wordt gesproken, zoals de financiering van klimaatbeleid voor ontwikkelingslanden. De afgelopen dagen is onderhandeld op ambtelijk niveau; maandag komen de ministers van verschillende landen bij elkaar.

"De ontwerptekst laat zien dat alle landen bereid zijn om tot overeenstemming te komen", zei de Franse onderhandelaar Tubiana. "Maar we zijn er nog niet. Er moeten nog grote politieke obstakels uit de weg worden geruimd."

Zwak akkoord

Een woordvoerder van Greenpeace is optimistisch over het proces, maar niet over de inhoud van het akkoord. "Er heerst een constructieve sfeer en elke dag zien we nieuwe initiatieven voor een duurzame wereld", zegt zij. "We weten echter ook dat er nog steeds landen zijn, die liever een zwak dan een sterk akkoord zien en dat op de achtergrond de fossiele industrie invloed probeert uit te oefenen."

De klimaattop begon afgelopen maandag. Op 11 december moet er een akkoord liggen, met afspraken die ertoe moeten leiden dat temperatuur op aarde met maximaal 2 graden stijgt. Het is niet zeker dat de deadline wordt gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl