ANP

PvdA-leider Samsom blijft erbij dat Nederland nu niet moet besluiten om mee te doen aan de bombardementen op Syrië. In het radioprogramma Kamerbreed zei hij dat hij er niet anders over is gaan denken, nu er een verzoek van de Verenigde Staten ligt om de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS uit te breiden. 

Samsom herhaalt: nu niet bombarderen

Samsom zei dat hij niet principieel tegen bombardementen op IS in Syrië is, maar dat alleen bommen niets oplossen. Hij vindt dat die op zijn minst gepaard moeten gaan met een politiek plan voor de toekomst van Syrië. 

Hij wees erop dat het verzoek van de VS heel breed is en dat Nederland zijn bijdrage ook op een andere manier kan uitbreiden, bijvoorbeeld door het trainen en bewapenen van Koerdische strijders tegen IS. 

Andere opties

Gisteren zei PvdA-Tweede Kamerlid Servaes dat de opties om mee te doen aan de strijd in Syrië goed onderzocht moet worden. Hij zei ook dat vooral naar andere opties dan bombarderen moet worden gekeken. 

De VVD wil de Nederlandse bombardementen op IS al langer uitbreiden van Irak naar Syrië. De PvdA is tot nu toe terughoudend. 

Sinds het kabinet donderdag een officieel verzoek uit de VS kreeg, buigt het kabinet zich opnieuw over de verschillende opties, waaronder meedoen aan de bombardementen in Syrië. Minister Koenders zei gisteren dat het nog even kan duren tot er een besluit wordt genomen. 

STER reclame