Danny Bakker maakte binnen tien minuten de 0-1

ADO verslaat onsamenhangend AZ

ADO Den Haag heeft met een 1-0 uitzege op een onmachtig AZ uitstekende zaken gedaan in de lagere regionen van de ranglijst.

AZ nam gelijk het initiatief, maar het waren de bezoekers die uit hun eerste aanval na negen minuten de score openden. Na klunzig uitverdedigen van Ben Rienstra schoot Danny Bakker de bal via de paal achter Gino Coutinho.

Het door blessures en de schorsing van Derrick Luckassen onsamenhangende AZ had geluk dat de schade tot aan de rust beperkt bleef. Mike Havenaar kopte bij een vrije kans in de handen van Coutinho en de doelman hield ook de doorgebroken Roland Alberg van een doelpunt af.

Zelf kreeg de thuisploeg één 'bijna-kans'. Mounir El Hamdaoui dacht doelman Martin Hansen te kunnen omspelen, maar gleed daarbij onderuit. Vlak voor rust raakte AZ ook nog eens topscorer Markus Henriksen kwijt. Hij viel geblesseerd uit en werd vervangen voor Celso Ortiz.

Ook in de tweede helft was er met de beste wil van de wereld geen lijn in het spel van AZ ontdekken. De Hagenaars zagen het geploeter met stijgende verbazing aan, namen zelf geen enkel risico en speelden de wedstrijd moeiteloos uit.

Doordat Alberg bij een counter de bal helemaal verkeerd aflegde en Edouard Duplan van dichtbij een intikker miste, bleef het op het scorebord tot aan het eind spannend. Het was maar schijn; dit AZ had tot de Kerst door kunnen voetballen zonder een kans te creëren.

De gefrustreerde coach John van de Brom maakte het einde niet meer mee. Hij moest wegens commentaar op de leiding in de slotfase het veld vroegtijdig verlaten.

Van den Brom sprak na afloop niet van een dieptepunt, maar van een van de vele dieptepunten in dit seizoen. "Dat zegt wel genoeg. Het verschil is heel groot bij ons, van mooi goed spelen tot heel slecht spelen zoals vanavond."

"Als je het collectief niet met elkaar samendoet, zie je dat wij een heel matige ploeg hebben", oordeelde Van den Brom. "Goeie spelers individueel, maar uiteindelijk gaat het om de teamgedachte. We begonnen wederom slecht aan de wedstrijd en dat wordt echt wel schrijnend voor ons."

Zijn ADO-collega Henk Fraser was na de zege in een prima bui en had ook tevreden naar de tribunes gekeken, waar een spandoek hing voor de 24 jaar geleden overleden Aad Mansveld. "Ik zag een eerbetoon aan Mansveld. Dat vind ik ook zo mooi aan deze club, dat zulke jonge gasten op de tribune op dit moment toch aan hun icoon denken."