De haarwortels verbranden door lichtimpulsen, bij herhaling verdwijnt de beharing blijvend ANP

Laser-, stroom- en ultrasoonbehandelingen voor het verwijderen van littekens, verminderen van rimpels, ontharen en het verwijderen van tatoeages moeten 'voorbehouden handelingen' worden. Dat staat in een advies van het RIVM aan minister Schippers.

'Voorbehouden handelingen' zijn medische ingrepen die alleen door bijvoorbeeld verpleegkundigen en artsen mogen worden uitgevoerd, en dus niet door schoonheidsspecialisten die de behandelingen nu uitvoeren. Voorbehouden handelingen vallen onder de Wet BIG, de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

Het RIVM vindt wel dat er een uitzondering gemaakt kan worden voor het ontharen met laser en licht, als schoonheidsspecialisten een hoger niveau opleiding ontwikkelen met een soort keurmerk.

Huidschade

Minister Schippers van Volksgezondheid had om het advies gevraagd omdat ze vindt dat er te veel ongelukken gebeuren tijdens de behandelingen. De apparaten waarbij licht, stroom of ultrasoon geluid op de huid wordt gericht kunnen bij verkeerd gebruik ook brandwonden en andere huidschade veroorzaken.

Schippers gaat het rapport nu bestuderen en komt begin volgend jaar met een standpunt.

STER reclame