Kerncentrales Doel 1 en 2 blijven 10 jaar langer open Omroep Zeeland

België moet beter communiceren over het openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2, net over de grens met Zeeland, en meer veiligheidsgaranties geven. Tijdens een commissievergadering in het provinciehuis in Middelburg hebben veel partijen hun zorgen geuit, nu België heeft besloten om de twee centrales langer open te houden.

GroenLinks en 50PLUS vinden dat Zeeland meer betrokken had moeten worden in de besluitvorming, schrijft Omroep Zeeland. GroenLinks zegt dat België zich niet gehouden heeft aan de internationale verdragen bij de besluitvorming. 

De vergunning van de twee kerncentrales is volgens de partij al in februari van dit jaar verlopen. Bij het besluit om de centrales open te houden had een zogenoemde Milieu Effect Rapportage moeten worden opgesteld. Daar had Zeeland betrokken bij moeten worden, vindt GroenLinks.

Milieuorganisatie Greenpeace is naar de Belgische Raad van State gestapt om het besluit aan te vechten. GroenLinks hoopt dat de provincie, de Zeeuwse gemeenten en de Tweede Kamer achter de zaak van Greenpeace gaan staan.

Commissaris van de Koning Han Polman suste de meeste zorgen van de Zeeuwse politiek. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat de centrales in Doel bij de 25 procent veiligste van de wereld horen. 

Informatiebijeenkomst

In januari of februari houdt de provincie een informatiebijeenkomst over het openhouden van de kerncentrales in Doel.

STER reclame