Verdenking tegen Willem Holleeder uitgebreid

Aangepast
ANP

Bij de verdenkingen tegen de Amsterdamse crimineel Willem Holleeder is ook nog een poging tot moord gekomen. Zoals aangekondigd heeft het OM op de vierde pro-formazitting in de strafzaak tegen Holleeder de aanklacht uitgebreid. 

Volgens het OM zat de Amsterdammer achter de mislukte poging tot moord op crimineel John Mieremet in 2002 in Amsterdam. En er zijn meer bewijzen dat de hij verantwoordelijk is voor de uitlokking van de moord op Mieremet in 2005. Die werd uiteindelijk in Thailand geliquideerd. 

Holleeder is zelf aanwezig bij de zitting. Hij werd in de strafzaak al verdacht van vijf moorden, naast die op Mieremet ook die op de criminelen Houtman, Van der Bijl en Van Hout en op vastgoedmagnaat Endstra.

Zussen

Op de zitting werd ook duidelijk dat Holleeders zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra in deze zaak op 15 en 16 december worden gehoord. 

Lidwien Gevers over de rechtszaak

De afgelopen dagen kwamen zij al uitgebreid in het nieuws met hun verklaringen in het Passageproces. Dat gaat over zeven liquidaties in het Amsterdamse criminele circuit. Hoewel Willem Holleeder daarin een hoofdrol zou hebben gespeeld, staat hij in het Passageproces niet zelf terecht. 

20 dagen

Het is nog niet duidelijk of de verhoren van de zussen en ex-vriendin later deze maand achter gesloten deuren zijn of in de openbaarheid. Het OM vindt dat het vanwege de "authenticiteit door emoties en betrouwbaarheid" in het openbaar moet. Holleeders advocaat Franken pleit voor beslotenheid, omdat hij de getuigen in alle rust wil horen.

Franken gaf ook aan dat hij voor het verhoor per getuige 20 dagen denkt nodig te hebben. Of de getuigen meer te vertellen hebben dan ze in het Passageproces al deden, is nog niet duidelijk. 

De rechtbank besluit op 14 december over alle verzoeken in deze zaak. De volgende zitting is rond 12 februari.