NOS Nieuws

PvdA: verzoek deelname Syrië serieus bekijken

  • ANP
    PvdA-Kamerlid Michiel Servaes tijdens overleg in de Tweede Kamer

De PvdA vindt dat de opties om mee te doen aan de strijd tegen IS in Syrië goed onderzocht moeten worden. Kamerlid Servaes zei in het NOS Radio 1 Journaal dat verzoeken uit het buitenland serieuze aandacht verdienen.

Hij voegde daar aan toe dat deelname in Syrië "geen lichtzinnige kwestie" is en dat er wat hem betreft "juist ook andere opties dan bombarderen" moeten worden overwogen.

Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het steunen van de Koerden met trainingen en wapens. Hij noemt de Koerden de meest betrouwbare grondtroepen die er zijn.

Lachende derde

Coalitiepartner VVD wil de Nederlandse bombardementen op IS al langer uitbreiden van Irak naar Syrië. De PvdA is tot nu toe heel terughoudend.

De partij vindt dat militaire deelname aan de strijd in Syrië gepaard moet gaan met een politiek plan voor de toekomst van het land. Servaes vindt dat moet worden voorkomen dat de Syrische president Assad straks de lachende derde is.

Volgens voorzitter Snels van de militaire vakbond AFMP is deelname aan de strijd tegen IS in Syrië op dit moment onmogelijk. Volgens haar is er te weinig menskracht en materieel, zei ze in het Radio 1 Journaal. Snels zei dat de bezuinigingen van het vorige kabinet desastreus zijn uitgepakt en dat de rek er nu uit is.

Ook verzoek Frankrijk

Gisteravond werd bekend dat het kabinet een verzoek van de VS heeft gekregen om de strijd tegen IS "te intensiveren". Minister Hennis van Defensie heeft een brief gekregen van haar Amerikaanse collega Carter. Er lag al een dergelijk verzoek uit Frankrijk.

Het kabinet vergadert vandaag. Het is niet zeker of het Amerikaanse verzoek aan bod komt. Hennis zei gisteren dat het nog zo vers is dat er nog geen plan lag om het te bespreken.

Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken kan het nog wel even duren voor het kabinet een besluit neemt. Hij zegt dat goed moet worden bekeken of intensivering van de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie effectief is en wijst erop dat Nederland als klein land al voorop loopt in de strijd tegen IS in Irak.

Hennis sprak van een nieuw weegmoment en zei dat het kabinet zich de komende dagen of weken over het verzoek zal buigen. "Ik weet niet hoeveel tijd er nodig is." Ze benadrukte dat het verzoek gaat over intensivering van de deelname aan de strijd tegen IS en dat meedoen in Syrië maar een van de opties is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl