Wim Kolijn in 2010 ANP

Oud-SGP-voorzitter Wim Kolijn is overleden op 71-jarige leeftijd. Kolijn leidde de partij van 2000 tot 2011.

Naast partijvoorzitter was Kolijn ook twaalf jaar gemeenteraadslid in zijn woonplaats Terneuzen en zat hij 21 jaar in de Provinciale Staten van Zeeland voor de orthodox-christelijke partij. 

In 2005 leidde Kolijn de commissie die besloot dat SGP-politici mochten meedoen aan radio- en tv-uitzendingen. Eerder werd actieve participatie door de partij afgeraden. "We zien dat de invloed van radio en televisie nog steeds toeneemt", zei Kolijn toen. "Je moet de mogelijkheden die je krijgt voor beïnvloeding van het debat, ook vooraf, benutten." 

Vrouwenkiesrecht 

Kolijn kwam ook in het nieuws toen de Hoge Raad in 2010 besloot dat de Staatkundig Gereformeerde Partij vrouwen niet anders mag behandelen dan mannen. De partij mocht daarom vrouwen niet langer uitsluiten van passief kiesrecht. 

Daarover zei Kolijn destijds: "Uiteindelijk regeert God en daar heeft Hij zelfs de SGP niet voor nodig".

In een overlijdensbericht prijst de SGP de "nuchtere principiële stellingname en hartelijke betrokkenheid" van Kolijn. "In een stormachtige periode straalde hij rust uit vanuit zijn diepgewortelde overtuiging dat de Heere alles leidt naar Zijn wil."

STER reclame