De gevonden zegel Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem

Israëlische archeologen hebben een zegel gevonden van de bijbelse koning Hizkia. Het is volgens de vinders de eerste keer dat er bij een officiële opgraving een zegel wordt gevonden van een vorst van het Koninkrijk Israël.

Hizkia leefde van 727 tot 698 voor Christus. Hoewel Israël toen een vazalstaat was van het Assyrische Rijk, stond Hizkia bekend om zijn inzet voor een sterke positie van zijn koninkrijk. "Hij werd door geen van de koningen van Juda na hem geëvenaard", staat er over hem in de Bijbel.

In de bijbelboeken Koningen, Jesaja en Kronieken wordt er over Hizkia gesproken. Hij wordt neergezet als een bekwaam heerser. Ook wordt hij genoemd in Assyrische kronieken uit die tijd. 

Vuilstort

De archeologen vonden het zegel in 2009 op een eeuwenoude vuilstort, waar vroeger de stadsmuur van Jeruzalem stond. Omdat het belang van de vondst eerst niet werd onderkend, verdween het zegel in de opslag. Pas bij een nieuwe inventarisatie ontdekte men hoe uniek het schijfje van klei was.

Het zegel, ongeveer een centimeter groot, was gebruikt om een papyrusrol dicht te houden. Op de achterkant van het zegel is nog de indruk van het touw te zien. 

In het Hebreeuws staat er op het zegel: "Eigendom van Hizkia, zoon van Ahaz, koning van Judea". Ook staan er afbeeldingen op van een gevleugelde zon en twee ankh, symbolen van het leven.

STER reclame