Fonds voor opruimen drugsafval
Er komt een fonds waaruit de kosten voor het opruimen van drugsafval betaald kunnen worden. Vaak dumpen criminelen het zwaar chemische afval uit een drugslaboratorium ergens in de natuur.
Gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties draaien meestal op voor de schoonmaakkosten. Jaarlijks kost het opruimen van het drugsafval drie tot vier miljoen euro.
Daders die veroordeeld worden voor betrokkenheid bij een drugslab, moeten geld betalen aan het fonds. Dat geld wordt verdeeld onder de organisaties die het drugsafval hebben opgeruimd. Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt volgend jaar 1 miljoen euro vrij voor het bestrijden en opruimen van gedumpt drugsafval.
Giertanks
Volgens gedeputeerde Johan van den Hout van Noord-Brabant vinden criminelen steeds inventiever manieren om hun drugsafval te dumpen. "Eerder kozen drugscriminelen bijvoorbeeld voor het bos. Maar we zien nu ook dat ze drugsafval dumpen in het riool of tijdens het wassen van de auto in de wasstraat. Ook worden boeren onder druk gezet om hun gierkelders open te stellen voor drugsafval."
In Midden- en West-Brabant zijn de afgelopen drie maanden drie meldingen geweest van gierkelders met daarin drugsafval.
Tienduizenden euro's schade
ZLTO, de vereniging van boeren in het zuiden van het land, is blij met de komst van het fonds. "De kosten van het opruimen van het drugsafval bij een boer in de sloot of op het weiland gaan richting de 50.000 à 60.000 euro", aldus Maarten Leseman van ZLTO.
"We zien wel dat boeren hun erf steeds beter en meer beveiligen. Maar tegen het dumpen van afval op je land kun je weinig doen. Je kunt niet bij ieder weiland een camera ophangen."