Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun
NOS Nieuws

Hogere straf voor examenfraude Ibn Ghaldoun

Het gerechtshof in Den Haag heeft vier verdachten van eindexamenfraude veroordeeld tot taakstraffen. Ze waren betrokken bij de grootschalige examenfraude op de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam. In februari vorig jaar werden ze ook door de rechtbank al veroordeeld.

Een van de vier heeft een taakstraf van 230 uur gekregen. Dat is hoger dan de 170 uur die de hoofdverdachten vorig jaar kregen opgelegd. Hij is samen met een ander in de kluis geweest om de examens die daar lagen opgeslagen te stelen.

Hij moet ook een bedrag betalen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het ministerie was geld kwijt aan het opstellen en organiseren van nieuwe examens. Hij is al begonnen met afbetalen.

De andere drie kochten de examens. Zij kregen een taakstraf die vergelijkbaar is met de eerdere straffen in deze zaak.

Dakraam

In totaal werden op de islamitische school 27 landelijke eindexamens gestolen. De examens werden verkocht door het hele land. Een deel van de examens werd daarom afgekeurd en moest opnieuw worden gedaan. Zo moesten duizenden scholieren in het hele land het examen Frans opnieuw doen.

De daders wisten via een dakraam een ruimte naast de kluis in te komen. Ze konden daarna in die kluisruimte komen door een paar plafondplaten te verwijderen.

De Ibn Ghaldoun-school bestaat niet meer. In oktober 2013 werd de school door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl