NOS NieuwsAangepast

Politiemol kon niet bij info over infiltranten of MH17

OM: Politiemol had geen toegang tot informatie over infiltranten of MH17-ramp

De politiemol Mark M. had geen toegang tot informatie over politie-infiltranten, informatie van de criminele inlichtingeneenheid of het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. De man had toegang tot het op een na hoogste niveau. "Hij had dus geen toegang tot heel geheime informatie", zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Wel blijkt de zaak groter dan tot nu toe bekend was. Volgens het OM heeft hij informatie opgevraagd die te maken had met tientallen strafrechtelijke onderzoeken. Het is nog niet duidelijk of al die zaken ook schade hebben opgelopen of dat M. de informatie heeft verkocht.

Het OM verwacht nog deze maand te weten welke zaken wel beschadigd zijn door toedoen van Mark M. Die wil zelf niets verklaren. Hij staat samen met drie medeverdachten op 12 januari voor het eerst voor de rechter. Ook die medeverdachten beroepen zich op hun zwijgrecht.

Mark M. had als politiemedewerker jarenlang toegang tot geheime informatie. Tot kort voor zijn arrestatie was hij actief bezig met het verzamelen van informatie. Die zou hij verkocht hebben aan criminelen. Hoewel hij niet door een screening van de AIVD kwam, kon hij lang doorgaan met het binnenhalen van vertrouwelijke gegevens doordat zijn inlog-autorisatie niet werd geblokkeerd.

Mark M.

M. had toen hij gearresteerd werd toegang tot 23 onderzoeken naar verdachten. Hij had een 'abonnement' op deze dossiers en kreeg automatisch meldingen als er dingen werden aangepast. Het gaat voornamelijk om zaken die spelen in het zuiden van Nederland.

Het OM weet niet op hoeveel dossiers hij zo'n abonnement had in de tijd voor zijn arrestatie. De komende maand wordt onderzocht in welke zaken Mark M. informatie heeft opgevraagd en wat hij met die informatie heeft gedaan.

MH17

Onlangs werd bekend dat er in het onderzoek ook een verzoek tot rechtshulp is ingediend bij Oekraïne. De vriendin van Mark M. komt daar vandaan. Hij zou de afgelopen jaren regelmatig bijeenkomsten in Kiev hebben georganiseerd met leden van de Brabantse onderwereld.

Justitie zegt dat is vastgesteld dat M. in september nog in Oekraïne is geweest. Wat hij daar heeft gedaan, is nog niet bekend. Het onderzoek daarnaar loopt nog, zegt het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl