NOS Nieuws

'Je gaat ervan uit dat zulk speelgoed veilig is'

'Blijf er gewoon met je tengels af'

"Dit is hem: de Storio Max. Een hightech tablet met wifi. Educatief, speelklaar, met apps en downloadbare inhoud." Op de doos staat dat het apparaatje 100 procent veilig is. "Nou dat is dus 0 procent", zegt verkoper Pierre Leon Cornelissen tegen de NOS.

Cornelissen werkt in speelgoedwinkel Jovi Toys in Rosmalen. Hij heeft met Vtech gebeld en staat klaar om alle vragen die mensen over de hack hebben te beantwoorden. Vanochtend werd bekend dat gegevens van bijna 125.000 Nederlandse kinderen en ruim 100.000 ouders zijn gestolen. Dat is schrikken, helemaal drie dagen voor Sinterklaas.

Het idee was dat het een veilige omgeving voor kinderen is.

Verkoper Cornelissen

Op de Storio Max kunnen kinderen de app Kid Connect downloaden. Daarmee kunnen ze berichten en foto's versturen via de wifi van hun ouders. "Het idee was dat het een veilige omgeving voor kinderen is", zegt Cornelissen. "De hacker zegt dat hij niets kwaads in het zin heeft."

Een vrouw die in de winkel loopt, is niet gerustgesteld. "Ik schrik ervan. Je gaat voor het veilige, je gaat er ook van uit dat dat het is. Vooral bij dit merk. Onze kinderen zijn er mee opgegroeid. En nu onze kleinkinderen ook, maar ik ga er dit jaar niets van kopen."

Handig

In de zaak lopen ook een moeder en zoon rond. De jongen gebruikt de app Kid Connect regelmatig. "Het is best een handig programma als ik alleen thuis ben. Dan kan ik even laten weten dat ik naar een vriendje ben of zo." Zijn moeder is verbaasd: "Ik wist niet dat het van deze tablet was. Ik had het wel gehoord. Die berichtjes zijn gehackt? Tsja, je moet slimmer worden tegenwoordig hè."

Een andere vrouw begrijpt niet waarom hackers dit doen. "Idioot, waarom moet alles gehackt worden? Het is schijnbaar een sport. Blijf er gewoon met je tengels af", zegt ze gepikeerd. "Ik was al voorzichtig, maar word nu nog voorzichtiger."

Verkoper Cornelissen is ondanks de hack niet van plan het apparaat uit de handel te halen. "De speelfunctie is gewoon veilig. Alleen het versturen via wifi en het downloaden is nu even geblokkeerd." Ook ketens als Bart Smit en Intertoys blijven het speelgoed van Vtech verkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl