Newsha Tavakolian krijgt de Prins Claus Prijs uitgereikt ANP

In het Paleis op de Dam heeft de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian de Grote Prins Claus Prijs in ontvangst genomen. Zij kreeg de prijs uit handen van prins Constantijn, die erevoorzitter is van het cultuurfonds dat in 1996 werd opgericht ter ere van de zeventigste verjaardag van zijn vader, prins Claus.

Tavakolian (1981) maakt werk dat "varieert van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series" over uiteenlopende onderwerpen. Volgens de organisatie is zij een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten. Newsha Tavakolian is getrouwd met de Nederlandse journalist Thomas Erdbrink, die correspondent is voor de NOS, de Volkskrant en The New York Times.

De uitreiking werd bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Mabel en prinses Laurentien. Na het overlijden van prins Claus werd de prijs jaarlijks afwisselend uitgereikt door prins Constantijn en prins Friso, nu elke keer door Constantijn. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. Tien andere mensen en organisaties die zich inzetten voor cultuur en samenleving kregen ook een prijs.

Black Pete

In een toespraak voor de uitreiking zei de prins dat Tavakolian zich sterk maakt om vrouwen een stem te geven en jonge fotografen bij te staan. Volgens Constantijn maakt de Iraanse duidelijk dat de stem van een vrouw niet zomaar kan worden genegeerd.

Verder sprak Constantijn over de grote rol van nieuwe media, waarbij hij ook de discussie over Zwarte Piet aanstipte. Door die nieuwe media komt de wereld steeds dichterbij en vormen mensen zich overal een mening over, zo ook over "black Pete".

Volgens de prins zoeken mensen naar snelle, simpele antwoorden en is nuance en inzicht soms ver te zoeken. 

STER reclame