AFP

Als Griekenland niet snel maatregelen neemt om beter zijn grenzen te controleren, riskeert het land het om buiten de Schengenzone geplaatst te worden. Met dat dreigement zet de EU de Griekse regering onder druk om nu eindelijk werk te maken van de bewaking van de Europese buitengrens. Alleen dit jaar al zijn naar schatting 700.000 migranten via Griekenland Europa binnengekomen.

Vrijdag komen in Brussel de EU-ministers van Binnenlandse Zaken bijeen. Volgens ingewijden die betrokken zijn bij de voorbereiding van dat overleg raakt het geduld met Griekenland op. Er zou serieus gekeken worden naar manieren om Griekenland de wacht aan te zeggen.

Afgelopen zondag zei de Slowaakse premier Fico dat het hoog tijd wordt dat Griekenland uit de Schengenzone wordt gezet. Volgens Fico is er in de Schengenzone geen ruimte voor een land dat zich niet aan de verplichtingen houdt de buitengrens te controleren.

Grens 'volstrekt poreus'

Ook premier Rutte is geïrriteerd over de onmacht van Griekenland om de buitengrens van de EU te bewaken. Hij heeft Griekenland herhaaldelijk verweten dat de grens tussen Turkije en Griekenland "volstrekt poreus" is. 

Naar verluidt heeft Rutte op een EU-top vorige maand op Malta zijn Griekse collega Tsipras direct aangesproken op zijn weigering hulp aan te nemen. Athene weigert hulp uit de andere EU-landen en van de Europese grensautoriteit Frontex bij de bewaking van de buitengrenzen.

Het Schengengebied bestaat uit 22 landen van de EU en IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Binnen het gebied kan zonder paspoortcontrole vrij gereisd worden. Nooit eerder is een land uitgesloten van de zone. 

STER reclame