NOS Nieuws

Supermarkten: kiloknallerplan PvdA is onzinnig

Supermarkten zijn tegen het PvdA-voorstel om kiloknallers aan te pakken. De PvdA wil dat er een verbod komt op de verkoop van vlees onder de kostprijs.

Brancheorganisatie CBL zegt tegen ingrijpen door de overheid in de vrije marktwerking te zijn. "Supermarkten moeten vrij zijn hun eigen winkelprijs vast te stellen voor hun eigen klanten. Aanbiedingen horen daar af en toe ook bij."

Wereldmarkt

Volgens het CBL is het voorstel van de PvdA onzinnig, omdat het het probleem van de lage prijzen voor de boeren niet oplost. 70 tot 80 procent van het Nederlandse vlees wordt namelijk geëxporteerd.

"Prijzen voor boeren worden Europees bepaald. De lage prijzen worden veroorzaakt door overaanbod en teruglopende afzet. Met het voorstel verdient de boer geen cent extra en krijgt het varken of de kip geen millimeter meer dierwelzijn."

'Misleiding en angstzaaierij'

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders eist excuses en een rectificatie van Kamerlid Sjoera Dikkers omdat ze pertinente onjuistheden zou verkondigen.

"Zij stelt dat dieren op de been gehouden worden door antibiotica en dat consumenten deze antibiotica binnenkrijgen door het eten van vlees", zegt voorzitter Ingrid Jansen. "Maar varkensvlees met antibioticaresten wordt vernietigd. Er staan zelfs, terecht, hoge boetes op het verkopen van vlees met antibioticaresten."

Minder antibiotica

Volgens de varkenshouders daalt het antibioticagebruik al jaren. "We lopen daarmee voorop in de wereld. De varkenshouderij heeft nog nooit zo weinig antibiotica gebruikt als nu. In de laatste zes jaar is het gebruik met zo’n 60 procent gedaald. De varkenshouderij gebruikt zelfs minder antibiotica dan in de menselijke geneeskunde. Mensen krijgen meer antibiotica toegediend dan varkens."

De vakbond is op zich niet tegen een hogere prijs voor vlees, maar vindt een dwingende wet geen oplossing. "Dit zal de boer niks extra's opleveren. En zonder extra inkomsten kunnen boeren niet investeren in duurzaamheid." De varkenshouders vinden dat de markt zijn werk moet doen. "Consumenten moeten bereid zijn te betalen voor extra eisen aan de boer, dan kan hij geld investeren in nog meer dierenwelzijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl