Danone bouwt babymelkfabriek in Brabantse Cuijk

Babymelk 'made in Holland' is - wereldwijd - hartstikke populair. ANP

In het Brabantse Cuijk wordt een nieuwe fabriek gebouwd voor de productie van babyvoeding. Volgens Danone - het Franse moederbedrijf van Nutricia - gaat het om een investering van 240 miljoen euro; de grootste investering van Danone ooit in Europa.

De nieuwe fabriek begint eind 2017 met de productie van merken als Nutrilon en Aptamil en gaat leveren aan meer dan 80 landen. De productiecapaciteit in Nederland wordt daarmee verdubbeld. Eerder schroefde Danone ook de productie van babyvoeding op in Ierland en Duitsland.

Veel positieve gevolgen voor de werkgelegenheid lijkt de fabriek in Brabant vooralsnog niet te hebben. De nieuwe productiefaciliteit vervangt de huidige, die eind 2017 sluit. De nieuwe fabriek zal werk bieden aan minstens evenveel mensen als in de oude fabriek: zo'n 450. "De nieuwe fabriek is ultramodern. Medewerkers worden er speciaal voor opgeleid. Uitbreiding van het aantal banen ligt voor de hand, maar daar is het nu nog te vroeg voor om daar iets over te zeggen", aldus een woordvoerder.

Stijgende vraag

Danone heeft die uitbreiding hard nodig om de stijgende vraag naar babymelkpoeder te kunnen bijbenen. Het product is in veel landen, waaronder Nederland, nauwelijks aan te slepen. Dat komt vooral doordat Chinezen op grote schaal pakken Nutrilon hamsteren.

Na een reeks voedselschandalen is in China het vertrouwen in babyvoeding van eigen bodem ver te zoeken. In 2008 werden in de Volksrepubliek tienduizenden baby's ziek na het drinken van met melamine vergiftigde babymelk. Zeker zes zuigelingen overleden.

Te vroeg geboren

China is overigens niet de enige factor die een rol speelt. Alleen in Cuijk wordt behalve 'gewone' babymelk ook voeding gemaakt speciaal voor te vroeg geboren baby's of kinderen met een allergie. De vraag naar die producten neemt eveneens sterk toe.

STER Reclame