Onderzoekers bij een van de 337 dode walvissen AP

In het uiterste zuiden van Chili doen wetenschappers onderzoek naar de vondst van honderden aangespoelde dode walvissen. Voor de kust van een afgelegen fjord in Patagonië vonden onderzoekers in juni 305 kadavers en 32 skeletten. Het gaat waarschijnlijk om de grootste ontdekte walvissterfte ooit.

Het nieuws over de vondst komt nu naar buiten, omdat Chileense media pas gisteren lucht kregen van het onderzoek. 

De onderzoekers begonnen een expeditie toen er in april een melding kwam over twintig dode walvissen in het afgelegen gebied, zo'n 2000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Toen ze met een klein vliegtuigje over het gebied vlogen, zagen ze de dode walvissen. 

'Het is schokkend om te zien'

"En we hebben nog lang niet het hele gebied uitgekamd, dus de kans bestaat dat er nog meer dode walvissen zijn", zei een van de onderzoekers. 

"De ruim 300 kadavers zijn schokkend om te zien", zei een andere wetenschapper. "Maar we kunnen ze nu bestuderen en gegevens verzamelen, die ons verder helpen om te zorgen dat walvissen blijven bestaan."

Noordse vinvissen

Het gaat waarschijnlijk om Noordse vinvissen, die 16 meter lang kunnen worden en 25 ton kunnen wegen. Ze zwemmen traditioneel in groepen.

Onderzoekers willen via afgenomen monsters proberen te achterhalen waaraan de dieren zijn doodgegaan. 

Een foto uit april dit jaar, toen er een melding kwam dat er twintig dode walvissen lagen in het gebied AP / Hollandse Hoogte

STER reclame