Vermogen bouw je op met een eigen huis, beleggingen en spaargeld
NOS Nieuws

Vermogens Nederlandse huishoudens dalen niet meer

Een Nederlands huishouden heeft een gemiddeld vermogen van 19.000 euro. Dat is net zoveel als een jaar geleden en daarmee is een einde gekomen aan de vermogensdaling sinds de crisis uitbrak in het najaar van 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2008 bedroeg het gemiddeld vermogen nog 47.000 euro.

De economische crisis, de gedaalde huizenprijzen, de werkloosheid en de beurzen deden het vermogen enorm slinken. Het huis werd minder waard maar de schuld bleef even hoog. Het spaargeld werd aangesproken om schulden af te lossen of het inkomen aan te vullen.

Het vermogen zijn alle bezittingen, zoals huis, spaargeld, banktegoeden en beleggingen, minus de schulden zoals de hypotheekschuld. Het eigen huis is goed voor 55 procent van de totale bezittingen en vormt voor de meeste huishoudens het belangrijkste deel van het vermogen. Spaargeld en aandelenbezit maken allebei ongeveer een zesde deel van het vermogen uit.

Rijk en arm

Het CBS heeft ook in kaart gebracht waar de mensen met het grootste en kleinste vermogen wonen. Het Gooise Laren is met een gemiddeld vermogen van 250.000 euro de gemeente met de rijkste mensen. In de top tien staan een aantal kleine Brabantse gemeenten - Haaren, Oirschot, Sint Anthonis, Maasdonk, Alphen-Chaam, Reusel-de Mierden en Eersel - met blijkbaar huishoudens die een flink vermogen hebben opgespaard, denkt het CBS.

De armste gemeente is Lelystad. Het gemiddeld vermogen bedraagt hier 1600 euro. Ook Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staan in de top tien van laagste vermogens. Utrecht doet het met 6000 euro beter dan de andere grote steden.

De lage vermogens in de grote steden schrijft het CBS toe aan het feit dat er relatief veel jongeren en studenten wonen, mensen met een uitkering, en allochtonen. Deze groepen hebben meestal weinig vermogen en geen eigen huis.

Miljonairs

Er zijn ook 6000 miljonairs bij gekomen. Het aantal huishoudens met een vermogen van meer dan een miljoen is gestegen van 151.000 begin 2013 naar 157.000 begin 2014. Een doorsnee miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1,6 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl