NOS Sport Zwemmen

16-jarige Korstanje mag niet naar EK kortebaan

ANP

Het leek zo'n mooi verhaal. Zwemmer Nyls Korstanje, 16 jaar jong, zou zijn debuut maken bij een groot seniorentoernooi, de EK kortebaan, dat vandaag van start gaat in Israël.

Tijdens de NK voldeed hij aan de limiettijd die de Nederlandse bond had opgesteld voor zwemmers van 18 jaar en jonger. Daarmee leek een nieuwe belofte op het punt te staan om zijn grote doorbraak te beleven. Ware het niet dat de Europese zwembond LEN hem de weg verspert.

Volgens de oude regels van de LEN is Korstanje nog te jong. Er zijn inmiddels nieuwe, soepelere regels opgesteld, waardoor ook jongere zwemmers kunnen deelnemen, maar die regels treden pas op 1 januari in werking. Zo staat het althans in de notulen van het LEN-bestuur.

Technisch directeur Joop Alberda van de zwembond KNZB: "Maar als je op de site kijkt naar hun officiële regelgeving, dan lijkt de regel nú gewoon al in te gaan." Het maakte dat Alberda dacht dat hij Korstanje kon inschrijven voor de EK. "Alleen kwamen we er toen achter dat de inschrijving van Nyls niet werd geaccepteerd."

Nyls Korstanje ANP

Protest van Alberda en de KNZB bij de Europese bond bleek tevergeefs. "Ik ben daar gewoon boos over. Ze hadden ook nog kunnen zeggen: als de nieuwe regels op 1 januari starten, is het misschien slim om dat een maand naar voren te trekken. Het gaat om vier of vijf jonge Europese zwemmers. Laat die gewoon toe temidden van die zevenhonderd andere zwemmers. Daar heeft niemand last van."

De LEN bleek onverbiddelijk. Alberda: "Je stuit op ego en status."

En dus trekt Nyls Korstanje zijn baantjes niet in Israël, maar in het trainingsbad in Eindhoven. Dat was wel even een klap voor het 16-jarige talent van de Nijmeegse zwemclub Aqua Novio '94.

Mijn tijd komt nog wel.

Nyls Korstanje

"Een ontzettende domper. Ik heb die limiet gezwommen, ik heb aan alles voldaan. Misschien zwem ik wel te hard voor mijn leeftijd. Het is jammer. Maar er komen meer toernooien. Hier word ik ook weer sterker van. Mijn tijd komt nog wel."

Ook zonder EK kortebaan kan Korstanje terugkijken op een geslaagd zwemjaar. Deze zomer maakte hij furore bij het Europees jeugd olympisch festival in Tiblisi, waar hij de 50 meter vrij op zijn naam wist te schrijven. "Het is het begin van alles, het eerste grote toernooi. Pieter van den Hoogenband schitterde daar ook voor het eerst. Ik hoop dat mijn carrière net zo loopt als bij hem."

STER reclame