ANP

Voor het eerst in jaren geven we meer geld uit aan vakantie. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau NBTC-NIPO. In dit jaar was dat 16 miljard euro; dat is een half miljard meer dan vorig jaar. De crisis in het toerisme is daarmee voorbij, zegt Kees van der Most, directeur bij NBTC-NIPO. 

Nederlanders gaan gemiddeld zo'n drie keer per jaar op vakantie. We kiezen steeds vaker voor een langer verblijf. De vakantie van acht dagen of langer is populairder dan de korte trip. Het totaal aantal vakanties blijft met ruim 35 miljoen wel hetzelfde.

We spenderen 13 miljard euro in het buitenland en 3 miljard binnen de landsgrenzen. "Per persoon geven we zo'n 700 euro uit aan een vakantie in het buitenland", zegt Van der Most. "Op vakantie in Nederland is dat gemiddeld een paar honderd euro." 

Buiten Europa

Nederlanders brengen nog steeds bijna de helft van de vakanties door in eigen land, maar kiezen vaker voor het buitenland. Er is meer geld voor een buitenlandse reis. Duitsland en Frankrijk zijn en blijven de meest geliefde bestemmingen.

Spanje staat op de derde plek en wint aan populariteit. Het land profiteert van de problemen waar andere vakantielanden, zoals Griekenland, Tunesië en Egypte, mee kampen. Volgens Van der Most gaan Nederlanders liever naar een veilige bestemming. "Mensen willen toch graag een onbezorgde vakantie."

Ook zijn vakanties buiten Europa populairder; het aantal verre vakanties groeide met 3 procent. Vooral de Antillen en Indonesië trekken veel Nederlandse toeristen.

STER reclame