freefotouk - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc

Niet China maar Amerikanen zijn de grootste boosdoener als het gaat om CO2-uitstoot. Zelfs de rijkste Chinezen stoten nog maar een fractie uit van wat rijke Amerikanen aan uitstoot veroorzaken.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Oxfam Novib. In het rapport Extreme Carbon Inequality staat beschreven hoeveel uitstoot rijke en arme burgers veroorzaken in verschillende landen.

Obama

Marita Hutjes van Oxfam Novib, NGO-vertegenwoordiger in de Nederlandse delegatie op de klimaattop in Parijs, ergert zich dan ook aan de uitspraak van president Obama dat zijn land minder CO2-uitstoot heeft dan China.                                                                                       

Op papier en in de atmosfeer is China inderdaad het land waar de meeste uitstoot vandaan komt. Maar zodra je kijkt naar de uitstoot van consumenten komen meteen de Amerikanen als eerste in beeld.

De uitstoot stijgt het snelst in ontwikkelingslanden, maar dat is vooral het gevolg van het maken van producten die in andere, rijke landen gebruikt en geconsumeerd worden. 

Kwetsbare mensen

Al jaren wordt in de klimaatonderhandelingen door rijke landen gezegd dat zij niet bereid zijn hun uitstoot te beperken als niet ook landen als India en China dat doen.

“Wij zeggen niet dat China niets hoeft te doen”, zegt Marita Hutjes. “China moet wel degelijk ook zijn uitstoot aanpakken. Maar waar wij op willen wijzen is dat de beeldvorming niet klopt. Juist in China wonen heel veel arme, kwetsbare mensen. Het land moet ook in staat worden gesteld om hen te helpen. En daarvoor moet het ook de ruimte krijgen.”  

Hutjes volgt de onderhandelingen in Parijs op de voet, samen met ruim twintig andere mensen van Oxfam uit evenzoveel landen uit alle delen van de wereld.

Uitstoot per hoofd van de bevolking, per inkomensgroep in landen G20 Oxfam Novib

Het rapport maakt de omvang van de ongelijkheid duidelijk, zowel tussen landen als binnen een land. Zo blijkt dat iemand uit de rijkste 1 procent van de wereld gemiddeld 175 keer zoveel meer CO2-uitstoot veroorzaakt als iemand uit de onderste 10 procent.

Zelfs de allerrijksten in India veroorzaken nog maar een kwart van de CO2-uitstoot van iemand uit de armste helft van mensen in de VS.

STER reclame