ANP

De Syrische asielzoeker Ahmed wil via een kort geding tegen PowNed eerherstel. Een verslaggeefster van de omroep deed zich voor als studente die opnames maakte voor een schoolproject. De beelden werden echter uitgezonden op tv, met volgens Ahmed ernstige gevolgen. Hij eist rectificatie.

Ze zijn met z’n vijven naar Amsterdam gereisd. Syrische asielzoekers uit de noodopvang in Apeldoorn. Alle vijf waren ze aanwezig op de bewuste avond in september. De jonge verslaggeefster die zich voordeed als studente vraagt hun mee te werken aan haar studieproject over culturele verschillen tussen Nederland en het land van herkomst van de asielzoekers. 

Ziekenhuis

De vragen die zij stelt worden in de rechtszaal afgespeeld. Aan de orde komen homoseksualiteit, seksuele frustratie, masturbatie, blauwe testikels en abortus, Nederlandse meisjes in het algemeen en Nederlandse meisjes "die vaak drinken als beesten en seks hebben met veel mannen". Wat vinden de mannen daarvan?

Het leidt tot een hoop gegiechel en af en toe grote verbazing bij de ondervraagden. "Het is alleen voor mij",  zegt de verslaggeefster alias studente in het Engels tegen de mannen die de vragen af en toe beschroomd aanhoren.

Ahmed doet tijdens het thema masturbatie een duit in het zakje. Hij vertelt dat hij in Griekenland werd opgenomen in het ziekenhuis. Zijn testikels waren behoorlijk opgezwollen. Een arts raadde hem aan seks te hebben of te masturberen.

Bedoezelen

Het fragment over de testikels van Ahmed haalt de uitzending van PowNed en gaat vervolgens viral. Wereldwijd verschijnt het stukje op allerlei sites. Dat het om een oude kwaal gaat, wordt uit het fragment niet duidelijk. Moslimmigrant wil seks luidt de titel. Het lijkt alsof hij in Nederland op zoek is naar een manier om van zijn kwaal af te komen.

De gevolgen zijn groot, zegt Ahmed. Medebewoners van de noodopvang in Apeldoorn verwijten hem de naam van de vluchtelingen te bezoedelen, vrienden en familieleden nemen afstand van hem. Ahmed besluit met hulp van een vriend stappen te ondernemen en zit nu voor de rechter.

Er is geen enkele reden voor de werkwijze van PowNed betoogt Ahmeds advocate Channa Samkalden in de rechtszaal. En er is selectief geknipt in het materiaal waardoor de woorden van Ahmed niet goed zijn weergegeven. 

Vuistslag

Over homoseksualiteit bijvoorbeeld. In de uitzending doet Ahmed alsof hij moet overgeven als gevraagd wordt wat hij vindt van zoenende mannen. 

Hij vindt het zelf niets, zegt Samkalden, maar dat mag je vinden in Nederland. Hij zegt ook te accepteren dat dat voor Nederlanders anders ligt.

Volgens PowNed is Ahmed er in de montage nog goed vanaf gekomen. Hij maakte een slaande beweging zegt advocaat Jens van den Brink. De rectificatie die de eiser vraagt, is dan ook niet in zijn belang, want die moet dan ook de vuistslag bevatten. 

Publiek debat

Het lijkt alsof men uit is op een publieke terechtwijzing van PowNed, zo betoogt het advocatenteam van de omroep. En de asielzoekers konden best weten dat het om een televisie-interview ging, zeggen ze. De verslaggeefster vertelde dat niet uit angst door het COA te worden weg gestuurd.

Ik verdedig het recht om een ander geluid te laten horen in het vluchtelingendebat, zegt Dominique Weesie. Volgens team PowNed draagt de uitzending bij aan het publieke debat. Volgens de advocate van Ahmed heeft PowNed het publieke debat juist vervuild.

Eer terug

Over wat hij wil, is hij duidelijk: Ik wil een vonnis van de rechtbank om mijn eer terug te krijgen. Niet alleen mijn eer maar ook die van andere vluchtelingen. Want deze zaak schaadt vluchtelingen. De uitspraak volgt over twee weken.   

STER reclame