De Conny van Rietschoten Trofee voor de beste zeiler van het jaar is voor Bouwe Bekking, schipper van de Brunel in de Volvo Ocean Race AFP

Bouwe Bekking is gekozen tot zeiler van het jaar. Hij ontving dinsdag de Conny van Rietschoten Trofee in Amsterdam. Bekking (52) leidde afgelopen jaar de Nederlandse boot Brunel naar de tweede plaats in de Volvo Ocean Race, een zeilwedstrijd rond de wereld. Bekking heeft in totaal zeven keer meegedaan aan de Volvo Ocean Race.

Bij de jaarlijkse verkiezing had Bekking concurrentie van Rutger van Schaardenburg, die uitkomt in de Laser-klasse en zich na een felle strijd met Nicholas Heiner heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Schaardenburg veroverde dit jaar de Europese titel. Vorig jaar ging de Conny van Rietschoten Trofee naar Nicholas Heiner.

Erkenning

Bekking was in zijn nopjes met de prijs. "Het is een stuk erkenning voor wat ik afgelopen jaar heb gedaan, maar ik denk ook de jaren ervoor. De trofee krijgt een prominent plekje in huis", zei de schipper, die ooit door Conny van Rietschoten werd geïnspireerd om met zeezeilen te beginnen.

"Ik heb hem een paar keer ontmoet, maar kende hem niet persoonlijk. Door hem heb ik een droom gekregen en die heb ik uitgevoerd", zei hij over de in 2013 overleden winnaar van de Whitbread Race, de voorloper van de Volvo Ocean Race.

Volgende editie

De zeezeiler is alweer bezig met de volgende editie van de Volvo Ocean Race, die in 2017 van start gaat. Brunel heeft aangegeven niet verder te gaan, maar de schipper is optimistisch over een nieuwe deelname. "Enkele sponsors hebben wel de intentie om door te gaan, daarnaast zijn er veel bedrijven die interesse hebben getoond."

Jacco Koops is gekozen tot coach van het jaar in de zeilwereld ANP

Jacco Koops ontving de prijs voor coach van het jaar. Hij is de begeleider van windsurfster Lilian de Geus, die dit jaar internationaal doorbrak. De Geus veroverde bij de WK in Oman brons in de RS:X-klasse.

Twijfels

In de afgelopen jaren veroverde Koops met zijn sporters tien medailles op WK's en Olympische Spelen. Vaak begeleidde hij vrouwen naar succes. Ondanks de medailleregen zijn er ook twijfels bij Koops. Na de Olympische Spelen in Londen in 2012, waar hij met Lisa Westerhof en Lobke Berkhout brons veroverde, stelde de coach zichzelf de vraag wat hij in de toekomst nu precies wilde.

Koops: "Het antwoord was in 2012: ik ga wat anders doen. En dat is het af en toe nog steeds. Tegelijkertijd vind ik mijn job nog steeds mooi en uitdagend. Ik twijfel een beetje. Het aansturen van een hele groep, advisering van coaches of helpen bij projecten en op hetzelfde moment is het ook prachtig één sporter of een team te begeleiden. Dat laatste is af en toe moeilijk, want mijn vrouw en beide kinderen zitten thuis."  

STER reclame