In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Monument voor vermoorde broertjes Ruben en Julian onthuld

In Zeist is vanmiddag het monument onthuld ter nagedachtenis aan de vermoorde broertjes Ruben en Julian. Het beeld staat in een groenstrook bij Slot Zeist. Het monument bestaat uit twee sculpturen die op uitgestrekte handen lijken.

Kunstenaar Johan Huijzer heeft het gedenkteken gemaakt. Hij ging in opdracht van initiatiefnemers Frank Oosthoek en Menno Bausch van Stichting RuJu aan de slag met het monument. Volgens hen symboliseert de speelse stijl "de vrijheid en blijheid van de ontvallen kinderen".

Voor alle overleden kinderen

Eigenlijk zou het monument specifiek gemaakt worden voor de overleden broertjes, maar de stichting benadrukt dat het symbool staat voor alle overleden kinderen.

Iris, de moeder van Ruben en Julian, is blij met het gedenkteken. "Het is een kleurrijk monument, waar het 'kind zijn' vanaf straalt. De gemeente heeft een heel mooie en voor mij bijzondere plek ter beschikking gesteld", zei ze tegen RTV Utrecht.

De onthulling van het monument in Zeist

Het monument staat op honderd meter afstand van voetbalclub Jonathan waar Ruben speelde. Iris fietste twee keer per week met haar zoon langs de plek.

Knagend gemis

Zo’n tweeënhalf jaar na het overlijden van Ruben en Julian is het gemis voor moeder Iris nog altijd groot. "Het gaat naar omstandigheden goed met me, maar wat is goed? Ik heb de draad kunnen oppakken dankzij de enorme steun die ik heb ervaren van familie, vrienden en collega's. Ik kan ook blij zijn en weer van dingen genieten, maar het gemis van Ruben en Julian knaagt altijd."

De broertjes Ruben en Julian waren in mei 2013 bijna twee weken vermist. Ze werden na een lange zoektocht waarbij ook het publiek betrokken was, gevonden in een sloot in Cothen. Ze waren om het leven gebracht door hun vader, die daarna zelfmoord pleegde.

Advertentie via Ster.nl