Haagse scholen en de gemeente hebben een onderwijsprogramma gemaakt voor de asielzoekers in de noodopvang in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
NOS Nieuws

Den Haag regelt voor asielkind ook school in noodopvang

Leerplichtige asielzoekerskinderen moeten ook in de noodopvang les krijgen. Onderwijs is daar nodig, omdat de kinderen vaak maanden in de tijdelijke opvang zitten. Tot nu is het Nederlandse onderwijs vooral bedoeld voor vluchtelingen die zeker in Nederland mogen blijven, de 'statushouders'. Noodopvang is voor asielzoekers die net uit hun land gevlucht zijn.

In een brief aan de Tweede Kamer komt staatssecretaris Dekker met enkele voorstellen om alle kinderen van asielzoekers zo snel mogelijk onderwijs te geven. Gemeenten krijgen geld om leegstaande gebouwen te verbouwen tot schoollokalen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ook bepaalde PABO-afgestudeerden mogen les geven aan vluchtelingenkinderen.

In 2015 gaat het tot nu toe over 4901 kinderen tussen de 4 en 11 jaar en 5920 jongeren tussen de 12 en 17 jaar. In 2016 verwacht Dekker circa 13.000 leerplichtige leerlingen.

In de buurt

Voor basisschoolkinderen is de noodopvang een geschikte locatie voor het lesprogramma. Voor de oudere kinderen wordt een middelbare school in de buurt gezocht. De woordvoerder van de staatssecretaris benadrukt dat de asielzoekerskinderen wel enkele maanden in de noodopvang moeten zitten, omdat het opzetten van een lesprogramma anders niet zo zinvol is. Ook moeten er genoeg leerlingen zijn.

Taal is de beste manier om je te verbinden met de samenleving.

Wethouder Van Engelshoven uit Den Haag over de schoollessen aan asielzoekers in de noodopvang

De gemeente Den Haag heeft deze week een school opgezet voor ongeveer zeventig asielzoekerskinderen tussen 4 en 18 jaar en 300 volwassenen in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De noodopvang duurt maar zes weken, tot 1 januari, maar toch wil het gemeentebestuur dat er onderwijs aangeboden wordt.

"Een zinvolle dagbesteding is heel belangrijk voor vluchtelingen en asielzoekers. Taal is de beste manier om je te verbinden met de samenleving", zegt de Haagse wethouder Van Engelshoven.

De zogenoemde 'Welkom school' wordt gerund door enkele professionele leraren en vrijwilligers.

Geen televisie

De noodopvang in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam onlangs in het nieuws, omdat sommige asielzoekers hadden geklaagd over het ontbreken van een televisie en een eigen keukentje. Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) bleek alleen statushouders te hebben gestuurd, die al een verblijfsvergunning hadden. Het probleem is inmiddels opgelost en nu zitten er net aangekomen asielzoekers.

Dekker: asielkinderen zo snel mogelijk naar school

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl