Arie Slob krijgt een lintje van Anouchka van Miltenburg ANP

De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van Arie Slob. De voorman van de ChristenUnie verlaat de politiek en wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. 

Slob zat met een korte onderbreking sinds begin 2001 in de Tweede Kamer, eerst voor het GPV, later voor de ChristenUnie. Van 2007 tot 2010 en sinds 2011 was hij fractievoorzitter. 

Coalitie

In die eerste periode maakte zijn fractie deel uit van de coalitie, het vierde kabinet-Balkenende. In de huidige kabinetsperiode speelde hij een vooraanstaande rol als fractievoorzitter van een van de oppositiepartijen die geregeld samenwerkten met de coalitie. 

Kamervoorzitter Van Miltenburg typeerde Slob als een serieuze, gedreven, onverzettelijke man, die gericht is op de inhoud. Ze benadrukte dat hij een van de langstzittende Kamerleden was en dat met zijn vertrek een stukje van het collectieve geheugen verdwijnt. 

Rekening

Volgens Van Miltenburg is de ChristenUnie onder leiding van Slob een partij geworden waarmee in Den Haag rekening wordt gehouden. Ze noemde de deelakkoorden met het kabinet-Rutte II politieke hoogtepunten in zijn loopbaan. "De ChristenUnie kwam met concrete resultaten uit de onderhandelingen, onder meer het behoud van werkgelegenheid en gratis schoolboeken." 

Bij zijn afscheid uit de Kamer werd Slob benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Kamer neemt afscheid van Arie Slob

STER reclame