Premier Rutte en de Turkse president Erdogan tijdens een ontmoeting in het Catshuis.
NOS Nieuws

Rutte: niet zomaar geld naar Turkije

Nederland gaat geen geld aan Turkije overmaken, zolang er geen vertrouwen is dat het land erin slaagt om de stroom vluchtelingen naar Europa te beperken. Zondag sloten de EU en Turkije daarover een akkoord.

Premier Rutte zei in het Vragenuurtje in de Tweede Kamer dat de Europese Unie pas het afgesproken bedrag van 3 miljard euro voor de opvang van Syrische vluchtelingen geeft, als Turkije de massale doorstroom van mensen naar Griekenland weet in te dammen.

Volgens de premier gaat het geld sowieso niet naar de Turkse regering, maar in kleine gedeeltes naar opvangprojecten in de regio.

Rutte: het geld gaat niet naar de Turkse regering

Rutte zei dat er alleen door afspraken te maken met landen aan de grenzen van de EU iets aan de massale vluchtelingenstroom gedaan kan worden. De minister-president sluit daarom niet uit dat er ook afspraken moeten komen met Libanon en Jordanië. "We kunnen niet op deze manier doorgaan", aldus Rutte.

Toetreding EU

Tweede Kamerleden benadrukten nog eens dat ze niet willen dat Turkije in ruil voor de opvang van vluchtelingen sneller mag toetreden tot de EU en dat Turken sneller een visum krijgen om naar Europa te reizen. Rutte antwoordde dat de strenge voorwaarden gehandhaafd blijven. "Je behoudt altijd de stap om nee te zeggen." Volgens de premier zal dat proces van onderhandelingen over een toetreding sowieso nog jaren gaan duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl