NOS Nieuws

Bussemaker hoopt op aangifte tegen rector Islamitische Universiteit

Minister Bussemaker roept mensen op aangifte te doen tegen de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Die zegt in het openbaar geregeld hatelijke dingen over Koerden, Joden en homoseksuelen.

Bussemaker zei in het vragenuur in de Tweede Kamer dat ze het liefst zelf aangifte tegen de rector zou doen, maar dat dat om juridische redenen niet kan. Ze is zelf niet benadeeld door de uitspraken.

De VVD had de minister vragen gesteld naar aanleiding van een tweet van de rector, Ahmet Akgündüz. Zondag twitterde hij over de Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi, die kort daarvoor bij een aanslag om het leven was gekomen. De tekst was op verschillende manieren uit te leggen, maar veel Koerden zagen het als een provocatie. De tweet werd overigens na enige tijd verwijderd.

Wet

Bussemaker heeft de rector en het bestuur van de universiteit al meerdere keren aangesproken, maar zonder veel resultaat. Ze werkt nu aan een wet waarmee ze kan ingrijpen, ook bij instellingen die niet door de overheid worden gefinancierd.

De minister hoopt de wet nog voor het eind van het jaar in te dienen. Een grote Kamermeerderheid wil dat de wet er zo snel mogelijk komt. Regeringspartij VVD vindt dat het allemaal veel te lang duurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl