NOS Nieuws

'Een wietlucht, moet de postbezorger dat ook melden?'

In Schiedam loopt een proef met postbezorgers die letten op zaken als zwerfvuil, hondenpoep en kapotte verkeersborden en daar melding van maken. Vakbondsbestuurder Etienne Haneveld van de FNV heeft zijn bedenkingen bij dit "nieuwe businessmodel" van PostNL. Hij voelt er niets voor om postbezorgers in te zetten "voor taken waar de terugtrekkende overheid" niet meer aan toekomt.

Het is nog maar de vraag of het bij zwerfvuil en hondenpoep blijft, zegt Haneveld. "Stel dat je een wietlucht ruikt als het klepje van de brievenbus opengaat? Moet je dat dan ook melden? En wat als je het niet hebt geroken en het dus ook niet hebt doorgegeven, word je daar dan op aangesproken?"

Zwerfvuil

Haneveld vraagt zich af of postbezorgers de extra taken wel aankunnen. "Het gaat om het signaleren van negatieve zaken en dan loop je het gevaar dat je wordt aangezien voor een verklikker. Is een postbode wel vaardig genoeg om dreigende conflicten te deëscaleren?"

De bezorgers in Schiedam-Oost krijgen van PostNL voor de extra werkzaamheden betaald. De proef houdt onder meer in dat ze dagelijks foto's maken van vuilniscontainers. "Die sturen ze naar PostNL", zegt Bert Vos van de gemeente Schiedam. "Als er zwerfvuil bijstaat krijgen wij een melding en kunnen dat weghalen."

De postbezorger loopt vijf dagen per week door de wijk en woont daar ook vaak, zegt Vos. "Hij is heel betrokken en daarmee zijn postbezorgers voor ons de ideale informatiebron."

Brieven

Wat PostNL betreft blijft het niet bij een proef, als het in Schiedam tenminste goed uitpakt. Het bedrijf voelt er wel voor om postbezorgers op meer plaatsen als 'wijkverkenner' in te zetten en hoopt dat de gemeenten daaraan willen meebetalen.

De extra taken die de bezorgers er in Schiedam-Oost tijdelijk bij hebben zijn volgens PostNL heel "sec en feitelijk". Woordvoerder Hanneke Kluck: "Het gaat niet verder dan het signaleren van zaken die de bezorgers op hun route tegenkomen. Ze gaan er niet echt naar op zoek."

Volgens Kluck zijn meer gemeenten geïnteresseerd en is het bedrijf daarmee in gesprek. "Nu de proef in Schiedam in het nieuws is, melden zich nóg meer gemeenten."

De proef staat niet op zichzelf, zegt Kluck. "Nu er steeds minder brieven worden verstuurd, kijken we of we ook andere taken kunnen uitvoeren. Dit is een van de mogelijkheden en daarom willen we er ervaring mee opdoen."

Facebook

Op Facebook wordt over het algemeen afwijzend gereageerd. Iemand zegt dat het alleen lukt als de oude postbode weer terugkeert. "Met een vast contract die zijn baan leuk vindt en verantwoordelijkheid voor zijn postwijkje heeft. Dat kunnen en willen ze niet betalen en gaat dus ook niet lukken."

Enkelen vinden dat postbodes geen wijkagent moeten worden. "Daar zijn de gemeente en de politie voor. Als die dat niet aankunnen, is er flink wat mis."

In veel reacties wordt gezegd dat postbezorgers te weinig verdienen en dat extra taken daarom te veel zijn. "Worden ze er dan ook naar betaald?" En: "Met dit lage loontje had ik het niet gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl