ZZP'er ANP
NOS Nieuws Economie

Nog veel vragen over plan ziektewet nieuwe stijl

Zzp'ers zijn nog niet enthousiast over de ideeën van het CDA voor aanpassing van de ziektewet. Er is nog veel onduidelijk, en de vakbond CNV en belangenverenigingen ZZP Nederland en Platform voor Zelfstandig Ondernemers (PZO) zien belangrijke bezwaren.

Met een nieuwe wet wil de partij zowel het midden- en kleinbedrijf als zelfstandig ondernemers helpen. Werkgevers betalen nu nog twee jaar lang loon door aan zieke werknemers, maar het CDA wil dit inkorten tot een periode van acht weken.

Daarnaast moet een nieuwe wet het aantrekkelijker maken om als zzp'er aan de slag te gaan. Een verplichte verzekering zou ook een lagere premie mogelijk kunnen maken. Veel zelfstandigen vinden een verzekering nu te duur.

Zonder rem

Als het plan inderdaad betekent dat werkgevers minder geld kwijt zijn aan het doorbetalen en weer aan het werk helpen van ziek personeel, is werkgeversvereniging MKB Nederland daar blij mee. “De werkgeverslasten bij ziekte zijn een rem op het aannemen van personeel en de groei van een onderneming”, zegt Mieke Ripken, woordvoerder van MKB Nederland.

Maar het CNV ziet op dat vlak juist bezwaren. Voorzitter Maurice Limmen: “Werkgevers hebben een prikkel nodig om iemand die ziek is zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Als ze nog maar acht weken hoeven door te betalen, is dat te kort. Dan hebben ze er minder belang bij om te helpen.”

Daarnaast gaan de ideeën van het CDA niet ver genoeg, aldus Limmen. “Zzp'ers zouden ook een verplichte arbeidsongeschiktheid verzekering moeten hebben, voor als ze helemaal niet meer aan het werk kunnen. Het is zeker voor hen belangrijk dat zulke voorzieningen te betalen zijn.”

Met dwang

Wel vindt Limmen het goed nieuws dat het CDA af wil van alle vrijblijvendheid voor zzp'ers. “Het is goed om te proberen te voorkomen dat werkenden elkaar beconcurreren op risico’s als ziekte. Als de ene werknemer wel verzekerd is voor ziekte en andere niet, is die duurder.

Toch vraagt Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland, zich af of de zelfstandig ondernemers wel zitten te wachten op het plan van het CDA. “Zzp'ers hebben er een hekel aan als ze iets verplicht moeten. Er zijn grote groepen mensen die zeggen: ik loop geen risico, ik heb een partner met een goed inkomen, of ik heb zelf geld opzij gezet. Aan de andere kant kan misschien de premie omlaag als iedereen zich verzekert.”

Volgens Denis Maessen, voorzitter van het Platform voor Zelfstandig Ondernemers, is het nog maar de vraag of de premie omlaag gaat als een basisverzekering verplicht wordt. “Het kan ook zijn dat zzp’ers door een verplichte verzekering juist met extra kosten worden opgezadeld. Het voorstel vraagt daarom ook om nader onderzoek en een nadere uitwerking.”

STER reclame