ANP

Sonja Holleeder zegt dat ze het aan haar kinderen verplicht is dat haar broer Willem Holleeder wordt gestraft voor de moord op hun vader, Cor van Hout. De vrouw getuigde vandaag voor het eerst in het openbaar tegen haar broer tijdens het hoger beroep van het langlopende liquidatieproces.

De topcrimineel zou tegen zijn zus hebben bevestigd dat hij jeugdvriend en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout heeft laten vermoorden. Volgens een geëmotioneerde Sonja Holleeder moest ze van haar broer de moordenaars van haar eigen man betalen door haar huis in Spanje af te staan.

Terreur

Sonja noemde Willem Holleeder voor het gerechtshof van Amsterdam een psychopaat. "Hij is heel ziek", zei ze in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol-Oost. Ze verklaarde heel bang te zijn voor hem. "Hij dreigt niet alleen, hij doet het ook." 

Ze zegt dat Holleeder haar als zijn bezit zag en haar hele leven bepaalde. De vrouw zegt hulp te hebben gezocht bij een psychiater omdat ze niet kon omgaan met de terreur van haar broer, die onder meer dreigde haar kinderen iets aan te doen. 

Lidwien Gevers over de "onvoorstelbare" getuigenis van zus Sonja

Begin dit jaar werd bekend dat Sonja Holleeder en haar zus Astrid bij de politie belastende verklaringen hebben afgelegd. Als Willem Holleeder had geweten dat ze met de politie praatte, had haar broer haar volgens haar omgelegd. "Het maakt niet uit dat ik zijn zus ben", zei ze vandaag voor het hof.

Holleeder wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op Cor van Hout (2003), onderwereldbankier Willem Endstra (2004) en crimineel John Mieremet (2005). Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van drugshandelaar Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).  

Hij of ik

Sonja zat achter een scherm in de zaal, onzichtbaar voor het publiek. Ze maakte net als haar zus Astrid, die gisteren voor het eerst sprak over de verklaringen tegen haar broer, ook geluidsopnamen van gesprekken met haar broer. Hoe ze dat deed, liet ze in het midden. 

Over de moord op Willem Endstra zei haar broer volgens Sonja Holleeder: "Het was hij of ik." Over kroegbaas Thomas van der Bijl zei Sonja dat Willem Holleeder hem heeft laten vermoorden, omdat Van der Bijl rondbazuinde dat Holleeder achter de moord op Van Hout zat. 

Holleeder had ook een lijst, volgens Sonja, van mensen die nog 'gedaan' moesten worden, zoals Danny K. Volgens Sonja heeft ze de familie van K. gewaarschuwd dat hij gevaar liep.

Sam Klepper 

Sonja verklaarde dat ze van Holleeder nooit de naam van Dino Soerel heeft gehoord. Hij is hoofdverdachte in het liquidatieproces en werd eerder vrijgesproken. Een andere hoofdverdachte, Ali Akgün, werd vorig jaar in Istanbul vermoord

Ook Sandra den Hartog legde een verklaring af voor het gerechtshof van Amsterdam. Zij was getrouwd met de zware crimineel Sam Klepper, die in 2000 werd geliquideerd. Van 2002 tot 2014 was ze de vriendin van Willem Holleeder. 

Volgens haar zit Holleeder achter de moord op Sam Klepper. Holleeder heeft haar ooit verteld dat Dino Soerel achter de moord op Klepper zat, maar volgens Sandra loog hij. 

Het liquidatieproces gaat over zeven afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder wordt ervan verdacht bij enkele van die liquidaties betrokken te zijn als opdrachtgever, maar staat in deze zaak niet terecht. 

Tegen Holleeder loopt een afzonderlijk proces. De twee zussen van Holleeder en zijn ex-vriendin zullen ook in dat proces worden gehoord. Die verhoren zullen besloten zijn.

STER reclame