In Parijs kwamen voor het eerst de wereldleiders aan het begin van de klimaattop bij elkaar
NOS Nieuws

Klimaattop: wereldleiders naar huis, de onderhandelingen beginnen

Bij de klimaattop in Parijs beginnen vandaag de echte onderhandelingen. De delegaties proberen aan het einde van de week een ontwerptekst klaar te hebben. De ministers van Milieu kunnen dan volgende week met de ontwerptekst aan de slag. Eind volgende week moet er een akkoord zijn over maatregelen tegen een verdere opwarming van de aarde.

Volgens correspondent Ron Linker in Parijs gaat het dan wel om het meest optimistische scenario. "Niemand verwacht dat het ook zo makkelijk zal gaan."

De opening van de top werd gisteren bijgewoond door staatshoofden en regeringsleiders zoals Obama en Poetin. Bij voorgaande edities kwamen ze pas aan het slot van de onderhandelingen. Ron Linker spreekt van een aanmoedigingsstrategie die lijkt te werken. "Delegatieleden die er in 2009 in Kopenhagen ook bij waren zeggen dat er nu veel optimisme is. Het risico is wel dat als de onderhandelaars er niet uitkomen de wereldleiders er alsnog bij betrokken moeten worden."

Opkomende industrieën liggen dwars

De verwachting is dat met name de opkomende industriële landen onder aanvoering van India dwars kunnen liggen in Parijs. "Die vinden het niet eerlijk dat zij nu gedwongen worden om hun economische groei te beperken om een probleem op te lossen dat door andere landen is veroorzaakt", zegt Linker.

India is volgens hem wel bereid om milieumaatregelen te nemen, maar dan moet er wel financiële steun komen van de rijke landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl