
'Duur longkankermedicijn niet in basispakket'
Het longkankermiddel Nivolumab moet voorlopig niet worden vergoed. Dat staat in een conceptadvies van het Zorginstituut. Het Zorginstituut is een belangrijk adviesorgaan van de minister van Volksgezondheid. Nivolumab wordt tot nog toe in twaalf ziekenhuizen gebruikt bij patiënten met uitgezaaide longkanker.
Het Zorginstituut vindt dat de prijs van het middel een flink stuk omlaag moet om kosteneffectief te zijn. Schippers onderhandelt nog met de fabrikant over de prijs.
Volgens het Zorginstituut leven patiënten na een behandeling met Nivolumab gemiddeld ruim drie maanden langer dan met het huidige middel. In sommige gevallen is dat zelfs een paar jaar. Ook zijn er minder bijwerkingen. Het is echter nog niet duidelijk wat de optimale behandelduur is.
Gratis ter beschikking
Nivolumab is een middel waarbij het eigen immuunsysteem wordt geactiveerd om de kankercellen aan te vallen. De fabrikant stelde het middel deze zomer gratis ter beschikking aan twaalf ziekenhuizen. Alleen uitbehandelde patiënten met niet-kleincellige longkanker komen in aanmerking.
Het bestuur van het Zorginstituut beslist volgende week over het concept wordt overgenomen en of zij de minister definitief gaan adviseren om Nicolumab buiten het basispakket te houden.
Minder AstraZeneca-vaccins naar EU, tekort treft ook Nederland
Voor de hele EU zijn minder vaccins beschikbaar. Volgens de farmaceut komt dat door productieproblemen in de fabriek in België.
Levenslang en toch op vrije voeten; minister zit met gratie verlenen in zijn maag
Minister Dekker wil bekijken of hij wel de aangewezen persoon is om te beslissen over gratie voor levenslang gestraften.
'In 2009 zagen we vaccineren als militaire operatie, we waren als eerste klaar'
Volgens de luitenant-kolonel die tijdens de Mexicaanse griep het vaccineren leidde, heeft het ministerie haar hulp deze keer afgeslagen.