De Russische president Poetin op de klimaattop in Parijs EPA

President Poetin heeft gezegd dat Turkije vorige week een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot om de olieleveranties door IS te beschermen. Al eerder beschuldigden de Russen Turkije ervan IS te helpen door olie van de terroristen te kopen. Nu legt Poetin een direct verband tussen het neerhalen van het vliegtuig en de olieleveranties.

Op de klimaattop bij Parijs zei Poetin dat het besluit om het toestel uit de lucht te schieten genomen is om de aanvoer van de olie te beschermen. Hij zei ook dat de Russen nieuwe bewijzen hebben dat olie van IS naar Turkije gaat.

Op welke manier Turkije de aanvoerlijnen van olie van IS beschermt, maakte Poetin niet duidelijk.

Erdogan

De Turkse president Erdogan noemt de opmerkingen over de aankoop van olie van IS steevast laster.

Sinds het incident met het vliegtuig op 24 november slaan Rusland en Turkije een steeds vijandiger toon aan. Een Turkse econoom heeft becijferd dat de Russische sancties op het gebied van handel en toerisme Turkije tussen de 5 en 10 miljard dollar kunnen kosten.

Erdogan zei in Frankrijk dat Turkije zich rustig bezint op tegenmaatregelen tegen Rusland. We zullen geduldig en niet emotioneel handelen, zei hij. Erdogan en Poetin zijn elkaar op de eerste dag van de klimmaattop uit de weg gegaan.

STER reclame