NOS Wielrennen

Dumoulin opnieuw Wielrenner van het Jaar

  • ANP
    Tom Dumoulin met zijn tweede trofee

Nederland heeft een goed wielerjaar achter de rug en een hoofdrol daarin was weggelegd voor Tom Dumoulin. Geen verrassing dus dat de deze maand 25 jaar geworden Maastrichtenaar in Den Bosch is uitgeroepen tot Nederlands Wielrenner van het Jaar 2015. Tot beste vrouw werd - evenmin een surprise - Anna van der Breggen gekozen.

Dumoulin dankt de Gerrit Schulte Trofee, die hij ook vorig jaar al overhandigd kreeg, vooral aan zijn heroïsche optreden tijdens de Vuelta a España, waarin hij lang meestreed om de eindzege en twee knappe dagsuccessen boekte: een bergetappe, waarbij hij niemand minder dan Chris Froome de hielen liet zien, en een tijdrit.

Dumoulin, die zes dagen de leiderstrui om zijn schouders droeg, viel uiteindelijk net buiten de topvijf, maar werd wel uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de etappekoers door Spanje.

De coureur van Team Giant-Alpecin had eerder in het jaar al een tijdrit in de Ronde van het Baskenland gewonnen en ook de proloog en een race tegen de klok in de Ronde van Zwitserland, waar hij als derde eindigde in het eindklassement. Bij de WK in het Amerikaanse Richmond moest hij in de tijdrit genoegen nemen met de vijfde plaats.

Van der Breggen

Ook Van der Breggen kende een uiterst succesvol seizoen, al bleef de ultieme beloning in de vorm van een regenboogtrui net uit. Zowel in de wegwedstrijd als in de tijdrit bleek zilver het maximaal haalbare. Daarnaast pakte ze in Richmond met de Rabobank-Liv-formatie brons in de ploegentijdrit. Ook bij de Europese Spelen in Bakoe haalde Van der Breggen het podium: derde in de wegwedstrijd.

WK-goud Villumsen, Van der Breggen komt net tekort

De 25-jarige Zwolse was wel de beste in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dat ging gepaard met één dagzege: ze won de achtste etappe, een tijdrit, het onderdeel waarop ze ook de Nederlands titel veroverde.

Daarnaast bracht Van der Breggen de eendagskoersen de Waalse Pijl en de Omloop Het Nieuwsblad op haar naam en won ze La Course, de wedstrijd op de Champs Elysées in Parijs op de dag dat ook de Tour de France voor de mannen daar arriveert. Al met al een erelijst die de Keetie van Oosten-Hage Trofee rechtvaardigt.

Ligtlee

De Gerrie Knetemann Trofee, bestemd voor het Talent van het Jaar, ging naar Elis Ligtlee. De baanrenster onderscheidde zich in het begin van het jaar door in Parijs naar WK-zilver op de sprint te snellen.

Afgelopen oktober reed de 21-jarige renster uit Deventer zich vier keer in de prijzen bij de EK in het Zwitserse Grenchen. Ze werd Europees kampioene op de sprint en het onderdeel keirin en pakte zilver op de 500 meter. Samen met Laurine van Riessen was er bovendien brons voor haar weggelegd bij de teamsprint.

Nominaties Wielrenner van het Jaar

Gerrit Schulte Trofee (mannen) Keetie van Oosten-Hage Trofee (vrouwen) Gerrie Knetemann Trofee (talenten)
Tom Dumoulin Lucinda Brand Dylan Groenewegen
Niki Terpstra Anna van der Breggen Niek Kimmann
Robert Gesink Ellen van Dijk Steven Lammertink
Wout Poels Annemiek van Vleuten Elis Ligtlee
Steven Kruijswijk Kirsten Wild Sam Oomen
Jeffrey Hoogland
Mathieu van der Poel
Lars van der Haar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl