'Als je je goed wast, dan zou je niet zo smerig blijven', staat op een billboard in Feira de Santana Bahia | Criola

In Brazilië voert een mensenrechtenorganisatie een opvallende campagne om online racisme aan te pakken. Racistische posts worden geplaatst op enorme billboards in de buurt van waar de afzenders wonen.  

In verschillende grote steden heeft de Afro-Braziliaanse vrouwenorganisatie Criola al racistische posts op billboards geplaatst. "Mensen denken dat ze anoniem van alles kunnen roepen op internet. Maar wij laten dat niet zomaar gebeuren. Ze kunnen zich niet verstoppen, wij zullen ze vinden", vertelt oprichter Jurema Werneck tegen de BBC.

'Ik kom stinkend naar een zwarte thuis', is op een billboard in Vila Velha gedrukt Criola

'Virtueel racisme, met echte gevolgen' heet de campagne. De vrouwen verzamelen racistisch commentaar op Facebook en Twitter en zoeken uit waar de afzenders wonen. Vervolgens kopen ze advertentieruimte op een billboard en laten het commentaar daarop afdrukken. 

De naam en foto van de gebruiker zijn wel onherkenbaar gemaakt. "We hebben niet de intentie om mensen aan de schandpaal te nagelen, maar we willen bewustwording. Zodat daders nadenken over de gevolgen van een racistische post", staat op de website. 

Met de campagne hoopt Werneck dat Brazilianen zich vaker en sneller uitspreken tegen racisme. Veel Brazilianen durven dat volgens de activiste niet. 

De aanleiding voor de campagne waren de racistische reacties op een foto van een zwarte weervrouw op de Facebookpagina van het Jornal Nacional.

STER reclame