Tyson Fury viert zijn overwinning

Vanderlyde: clown Fury zorgt voor verrassing in bokswereld

Er ging dit weekend een grote schok door de bokswereld. Geheel tegen de verwachting in vond er een wisseling van de wacht plaats. De 39-jarige Vladimir Klitsjko verloor zijn wereldtitels (WBA, WBO, IBF, IBO) in het zwaargewicht aan de twaalf jaar jongere 'clown' Tyson Fury.

Achttien keer verdedigde hij met succes zijn titels en een gevecht verliezen deed hij voor het laatst in 2004, de Oekraïner Klitsjko. De Sven Kramer van de bokswereld. Jarenlang domineerde hij, maar dit weekend kwam er een einde aan het tijdperk.

  • ANP Pro Shots
    Fury (l) ontwijkt een stoot van Klitsjko
  • EPA
    De arena in Dusseldorf was het decor van het gevecht
  • EPA
    Vladimir Klitsjko en zijn uitdager Tyson Fury voor het gevecht

"Ik had dit totaal niet verwacht", zegt voormalig bokser Arnold Vanderlyde in NOS Langs de Lijn. "Voor de wedstrijd wist ik honderd procent zeker dat Klitsjko de partij makkelijk zou gaan winnen. Dit is een verrassing voor heel de bokswereld."

Klitsjko wist zich geen raad met de dansende, sarrende en voortdurende pratende Fury en liep flinke klappen op. De jury was unaniem in zijn oordeel. Fury won met 3-0 (115-112,115-112,116-111).

De 27-jarige Brit is een clown in de bokswereld. Zo werd hij ook meerdere malen genoemd door zijn tegenstander Klitsjko. "Hij ergerde zich daaraan", legt Vanderlyde uit. "Maar hij ís ook een clown, een showman. Hij heeft een houding waar ik niet echt kapot van ben."

En dat uit zich onder meer door zijn gezang. Na het gevecht tegen Klitsjko had Fury blijkbaar nog genoeg lucht over om zijn tegenstander en fans te trakteren op zijn eigen versie van een nummer van Aerosmith.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook tijdens het gevecht kwam de showman in Fury naar boven. "Hij daagt zijn tegenstanders uit. Er waren momenten dat hij zijn beide handen op z'n rug hield en Klitsjko liet slaan. Maar hij trof hem gewoon niet. Fury ontweek alles. Dit was een unieke ervaring", vindt Vanderlyde.

De Limburger, die als amateurbokser brons won op de Olympische Spelen van 1984, 1988 en 1992, spreekt van een 'Rocky-verhaal', de bekende boksfilms met Sylvester Stallone in de rol van een onbekende derderangs bokser die de kans krijgt zichzelf te bewijzen door het op te nemen tegen de heersende kampioen.

Vanderlyde: "Fury wint 24 gevechten, krijgt een kans op een titel en pakt hem van een groot kampioen af. Ik verwacht een revanchepartij."

Tyson Fury met zijn titels

Uittredend kampioen Klitsjko gaat daar ook vanuit. "Dit wordt vervolgd", liet hij na zijn verlies weten. "Maar ik kan niet zeggen hoe, wanneer of waar." De nieuwe kampioen Fury hoopt zijn titel zo vaak mogelijk te kunnen verdedigen.

"Ik ben een vechter, dus ik zal alle uitdagingen aannemen. Ik wil een groot kampioen worden. Ik kwam hier en pakte de wereldtitels, dus alles wat nu gaat gebeuren is een zegen", zegt Fury, die veel respect heeft voor de oudere Klitsjko.

"Als ik een half zo grote kampioen word als Klitsjko, ben ik al heel erg tevreden", aldus de zingende, nieuwe kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl