NOS Nieuws Politiek

Oud-senator Holdijk (SGP) overleden

ANP

Gerrit Holdijk, 25 jaar lang Eerste Kamerlid voor de SGP, is gisteren overleden. Dat heeft een woordvoerder van de partij bevestigd.

Holdijk (71) nam dit jaar afscheid van de senaat. Hij leidde lang een weinig zichtbaar bestaan in de Eerste Kamer, totdat dat instituut belangrijker werd onder het kabinet-Rutte I.

Omdat dat kabinet, net als het huidige, geen vanzelfsprekende meerderheid in de senaat had, was de steun van de SGP vaak doorslaggevend om wetten aangenomen te krijgen.

Enorm plichtsbesef

Partijleider Van der Staaij roemt het enorme plichtsbesef en de diepgang waarmee Holdijk zijn werk voor de SGP heeft gedaan. "Hij was wars van aandacht en grootspraak, ging het liefst onverstoorbaar zijn eigen weg."

"Ik weet niet anders dan dat hij Eerste Kamerlid was." Een functie die hem volgens Van der Staaij het meest op zijn lijf was geschreven.

Eenmansfractie 

Holdijk vormde jarenlang een eenmansfractie in de Eerste Kamer. Hij combineerde dat met een functie als beleidsmedewerker van de fractie in de Tweede Kamer.

Hij was een alom gerespecteerde parlementariër met een bescheiden karakter. Daarom was het misschien wel des te opmerkelijker dat hij in 2001 wegbleef bij het huwelijk van prins Constantijn met Laurentien, de dochter van minister Brinkhorst van Landbouw.

Holdijk pijproker van het jaar

MKZ

De boerenzoon Holdijk wilde Brinkhorst niet de hand schudden vanwege diens beleid in de MKZ-crisis. Veel bedrijven werden volgens hem onnodig geruimd.

Gerrit Holdijk was al geruime tijd ernstig ziek.

STER reclame